Sudska mjera

Trgovački sud privremeno zabranio prodaju jaružala, Državi “visi” pola milijarde kuna

Orjana Antešić

Moćna offshore grupa Jan De Nul sad je u poziciji da diktira sljedeći potez / Foto Duško MARUŠIĆ/PIXSELL

Moćna offshore grupa Jan De Nul sad je u poziciji da diktira sljedeći potez / Foto Duško MARUŠIĆ/PIXSELL

Ne povuku li iz Jan De Nula ovu privremenu mjeru, sve bi moglo još rezultirati i dugotrajnim sudskim procesom za vrijeme kojeg bi ova skupa i sofisticirana novogradnja »čamila« u pulskom brodogradilištu kao mrtvi kapital



RIJEKA  Priča oko Uljanikovog jaružala možda će se poprilično zakomplicirati jer je Trgovački sud u Rijeci donio rješenje kojim je de facto stavljena privremena mjera zabrane prodaje tog broda, i to po osnovi ranije žalbe koju je uložio sam kupac – Jan De Nul odnosno njihovo povezano društvo Dredging and Maritime Managment.


Naši dobro upućeni izvori objašanjavaju kako iz ovoga sada proizlazi da je proces prodaje jaružala do daljnjega blokiran. Ono što ovo sudsko rješenje trenutno i najprije povlači za sobom jest da stečajni sudac Uljanika sada ne može donijeti rješenje o dosudi i na taj način finalizirati zaključenu dražbu.


Ne povuku li iz Jan De Nula žalbu i ovu privremenu mjeru, sve bi moglo još rezultirati i dugotrajnim sudskim procesom za vrijeme kojeg bi ova skupa i sofisticirana novogradnja »čamila« u Puli kao mrtvi kapital.




Drugim riječima, onih 794 milijuna kuna, za koliko je na dražbi prodano ovo jaružalo, a od čega se u državni proračun direktno trebalo vratiti oko 560 milijuna kuna možda je još itekako na dugom štapu.


Izlučna prava


O novim momentima i sudskoj privremenoj mjeri jučer su iz Uljanika d.d. u stečaju izvjestili Zagrebačku burzu. Doduše, iz samog teksta objave neupućeni teško da mogu zaključiti kolika se i kakva komplikacija iz toga još može izroditi.


Tjedan koji slijedi pokazat će jesu li iz Jan De Nul grupe, kada su se krenuli pozivati na svoja izlučna prava i intelektulno vlasništvo nad opremom koja je ugrađena u taj brod, htjeli (samo) anulirati opasnost da netko od konkurenata kupi taj brod ili je riječ o dobro promišljenom i sustavnom zauzimanju pregovaračkih pozicija kojima bi se do jaružala »Willema Van Rubroeck« došlo pod drukčijim i, za njih, povoljnijim uvjetima.


Podjednako tako, pokazat će se i je li se sa hrvatske strane, moguće, previdjelo neke korake i pravne »cake«, sve u nastojanju da se vrijedno jaružalo čim prije proda.


Uvažena žalba


Nakon što je Odbor vjerovnika Uljanika d.d. sredinom lipnja donio odluku da se ide u prodaju jaružala, iz Jan De Nula obavijestili su stečajnog upravitelja o postojanju izlučnih prava nad opremom koja je ugrađena na taj brod i za koju su iz Jan De Nul grupe nositelji tri europska patenta.


Fina, kao što je poznato, koncem srpnja objavljuje poziv na prvu dražbu, a iz ove moćne offshore grupe početkom rujna podnose prigovor Trgovačkom sudu u Pazinu kojim traže da se prodaja jaružala putem javne dražbe proglasi nedopuštenom, a paralelno podnose i prijedlog za odgodom prodaje.


Sud u Pazinu ih odbija, Jan De Nul ulaže žalbu i predmet se seli na Trgovački sud uz Rijeci koji je nadležan za pitanja iz pomorskog prava i intelektualnog vlasništva. Riječki Trgovački sud uvažio je žalbu i u četvrtak donosi već spomenutu privremenu mjeru zabrane prodaje nakon što je u srijedu u ponoć završila dražba na kojoj je Jan De Nul dao ponudu.


Da se u prodaji ove Uljanikove novogradnje dogodio pravi trilerski zaplet, upućuje i »caka« na koju su nas upozorili dobri poznavatelji ove pravne problematike. Da je kojim slučajem nadležni sud odluku oko Jan De Nulove žalbe donio nakon što je stečajni sudac Uljanika donio rješenje o dosudi temeljem provedene dražbe, ova komplikacija ne bi se dogodila i prodaja jaružala uredno bi se mogla privesti kraju. Jan De Nul bio bi pozvan da u zakonskom roku položi ostatak novca od kupovnine, s obzirom na to da je već uplatio 105 milijuna kuna jamčevine. Međutim, čini se da je ova moćna offshore grupa sada ta koja diktira idući potez.