Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
27. siječnja 2020.
Uspješna kampanja Hrvatske turističke zajednice

Sve više gostiju iz Srbije na Jadranu: Tako lepa, tako blizu i - tako skupa

Hrvatska bi, sudeći po predsezonskim anketama u Srbiji, i ove godine mogla biti među prvih sedam turističkih destinacija
Hrvatska bi, sudeći po predsezonskim anketama u Srbiji, i ove godine mogla biti među prvih sedam turističkih destinacija
Autor:
Objavljeno: 10. kolovoz 2011. u 11:51 2011-08-10T11:51:00+02:00

Procjenjuje se da će na hrvatskom Jadranu biti između 20 i 25 posto više srpskih turista u odnosu na prošlu godinu ali prvi na top listi su i dalje Grčka i Turska 

Tako lepa, tako blizu – slogan je kojim turistički djelatnici Hrvatske već treću godinu zaredom prizivaju goste iz Srbije na Jadran i hrvatsko primorje. Reklo bi se, ako je vjerovati statistici i matematici – sve uspješnije. Marketinški promišljen korak na terenu domaćina je što slogan jeste latinični, ali je pisan – ekavicom, a statističari s obje strane granice uvjeravaju kako za tri godine unazad broj srbijanskih turista iz sezone u sezonu u postocima – raste. Lani ih je, navodno, bilo više od 90 tisuća. I uvijek tome dodaju kako je riječ samo o službenim podacima. 

Najvažnija cijena aranžmana

   Uvjerljivo prva na turističkoj top listi srpskih turista je Grčka, slijedi Turska, Egipat, Španjolska. Crna Gora, Tunis... Odluku gdje provesti godišnji odmor diktira prije svega cijena aranžmana, a onda i navike te osjećaj sigurnosti . Što se cijena tiče, Turska po ponudi prednjači pa u hotelu sa četiri zvjezdice u varijanti »all inclusive« 11 noćenja uz avionski prijevoz iz Beograda košta – 470 eura dok je hotelski polupansion za isto razdoblje, također uključujući avionski prijevoz, do ljetovališta 350 eura. U hotelu »Delfin« (dvije zvjezdice) u Poreču sedam polupansiona, bez prijevoza košta od 256 eura , odnosno oko 40 eura po osobi u dvokrevetnoj sobi u sezonskoj žiži. Izvanpansionski troškovi, inače su, znatno veći u Hrvatskoj nego u Grčkoj i Turskoj.

Otkad su turistički zaposlenici iz Hrvatske prije par godina počeli ozbiljniju kampanju u Srbiji, agresivnije su uzvratili i Crnogorci, budući se iz Srbije ranije tradicionalno ljetovalo na crnogorskom primorju i u Grčkoj. No, tako je bilo sve dok prije nekoliko ljetnih sezona unatrag Turska nije napravila pravi bum nudeći, mnogima, iznimno prihvatljiv odnos kvalitete, usluga i cijena, a u većini slučajeva uz avionski prijevoz i u varijanti all inclusive u hotelima sa četiri ili pet zvjezdica. Turci su znatno obogatili ponudu koju obuhvaća cijena standardnog aranžmana, uključujući i popuste za djecu i četvrtog člana obitelji ili grupe. 

– Osobno obožavam Jadran ali ne vjerujem da bismo nas šestero bilo gdje u Hrvatskoj, u hotelu sa pet zvjezdica, uz avionski prijevoz i all inclusive aranžman, mogli proći za 3.000 eura. A toliko nas je upravo koštao desetodnevni boravak u Antaliji početkom srpnja, kaže Beograđanka Dragica Bjeloglavić.

 Minus zbog Haaga

Hrvatska bi, sudeći po predsezonskim anketama u Srbiji, i ove godine mogla biti među prvih sedam turističkih destinacija – iza tradicionalno najposjećenije Grčke i sve masovnijih odlazaka u Tursku, uz Crnu Goru te Španjolsku, Tunis i Egipat. U Hrvatsku će ponovno najviše gostiju doći u vlastitom aranžmanu, a tek između dva i pet posto posredstvom agencija i turoperatora. No, mnoge potencijalne goste u Srbiji pokolebala su reagiranja diljem Hrvatske nakon presude u Haaškom sudu hrvatskim generalima Gotovini, Čermaku i Markaču. 

– Samo u nekoliko dana dok su trajali prosvjedi u Hrvatskoj poslije odluke Suda u Den Haagu u našoj agenciji je porastao broj upita za first minute aranžmane u Turskoj, Grčkoj i Španjolskoj. To, naravno, nije i ne može biti pouzdano mjerilo o prodaji aranžmana, ali znakovito ukazuje kako se promjene u politici, posebno između Srbije i Hrvatske, reflektiraju u svijesti ljudi, kažu u jednoj od beogradskih agencija koje godinama šalju po nekoliko stotina turista u hotele Istre, Opatije, Kvarnera i na otoke. Ona procjenjuje da će opatijska rivijera, Kvarner, a poglavito Istra, i ove godine biti najposjećenija odredišta srbijanskih turista koji se odluče ljetovati u Hrvatskoj. 

 Precijenjene brojke

Marija Rapajić, menadžerica portala Super odmor lista Blic, koji kontaktira sa skoro svim turističkim agencijama u Srbiji, procjenjuje da će ove sezone na hrvatskom Jadranu biti između 20 i 25 posto više srpskih turista u odnosu na prošlu godinu. Ona, međutim, dodaje da su prognoze o 100 tisuća gostiju iz Srbije pretjerane obzirom na previsoke cijene u odnosu na prihode i standard srbijanskog naroda kao i zbog daleko povoljnijih ponuda na drugim, atraktivnim morskim destinacijama. 

Bez sumnje, sve značajniju ulogu u razmjeni iskustava i virtualnim poznanstvima, dakako, imaju popularne društvene mreže i internet, no – u agencijama vele da taj vid komunikacije još bitnije ne pridonosi interesu potencijalnih putnika.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
U Rijeku stiže PauzaGO: nova usluga omiljene Pauze