Što kaže Ministarstvo

Sudbina sisačke rafinerije i dalje nepoznata. Vlada bi mogla pristati i na – prenamjenu

Bojana Mrvoš Pavić

S jednog od prosvjeda radnika za očuvanje sisačke rafinerije / Foto Darko Jelinek

S jednog od prosvjeda radnika za očuvanje sisačke rafinerije / Foto Darko Jelinek

Iz odgovora Ministarstva može se činiti da će braniti sisačku zaposlenost, ali ne nužno u rafineriji. Inina studija predviđa i mogućnost prenamjene rafinerije



ZAGREB »Ministarstvo zaštite okoliša i energetike ne očekuje jednostrane poteze Mol Hungarian Oil&Gas PLC te unatoč činjenici da MOL-ov dio Nadzornog odbora kontinuirano komunicira kako rafinerijski biznis na razini cijele INA-Industrije nafte d.d. ne posluje na optimalan način, Republici Hrvatskoj je u interesu uspješna INA-Industrija nafte d.d. kao vertikalno integrirana kompanija koja ima razvijen i rafinerijski biznis.


Ističemo i kako je u ovom trenutku održavanje zaposlenosti u Sisačko-moslavačkoj županiji prioritet«, stoji u odgovoru Ministarstva zaštite okoliša i energetike Tomislava Ćorića na jučerašnji upit našeg lista da komentiraju činjenicu kako uprava Ine još uvijek nema plan rada Rafinerije Sisak u 2019. godini. Od Ministarstva smo zatražili i komentar na odgovor uprave Ine prema kojem će se o eventualnom nastavku modernizacije Rafinerije Rijeka odlučivati tek u 2019., iako je ta odluka bila najavljivana za kraj 2017. godine.


Iz odgovora Ministarstva može se činiti da će braniti sisačku zaposlenost, ali ne nužno u rafineriji. Studija koju je naručila Ina predviđa, podsjetimo, i mogućnost prenamjene rafinerije, s manjim brojem zaposlenih. Ministarstvo, osim toga, ne odgovara na pitanje je li Vlada, kao vlasnik 44 posto dionica Ine, upoznata s planom rada Rafinerije Sisak u idućoj godini, zbog čega on još nije donesen, i ima li uvid u rezultate poslovanja sisačke rafinerije. Ne odgovaraju decidirano ni na pitanje hoće li Vlada pristati, ako do toga dođe, na potpuno gašenje sisačke rafinerije s 1. siječnja ili 1. svibnja iduće godine, dok je neodgovoreno ostalo i pitanje ima li Vlada ikakve mehanizme pomoću kojih može ubrzati modernizaciju riječke rafinerije, i što će učiniti po tom pitanju.




Ministarstvo energetike u svom odgovoru samo podsjeća na činjenicu da je Vlada u kolovozu 2017. donijela zaključak kojim je njih i Ministarstvo financija zadužila da zajedno provedu postupak odabira investicijskoga savjetnika. U travnju 2018. godine, podsjećaju, na temelju provedenoga postupka odabira investicijskoga savjetnika, odabran je konzorcij koji čine Morgan Stanley, Intesa Sanpaolo Group i Privredna banka Zagreb d.d., Zagreb »koji će izvršiti evaluaciju vrijednosti same INA d.d., Zagreb te pomoći u detektiranju i odabiru potencijalnih strateških partnera za mogući otkup dionica od strane Mol Hungarian Oil&Gas PLC«. Tek nakon što investicijski savjetnik dovrši procjenu i analizu poslovanja, bit će jasni sljedeći koraci u procesu, pa tako i mogućnost odabira strateškog partnera, zaključuje Ministarstvo.


Radnici u Sisku boje se zatvaranja rafinerije već iduće godine. Ljetos su, nakon što je uprava u Sisku već zatvorila jedno postrojenje, upozorili na mail koji je išao prema svim direktorima službi, a koje se moli da naprave proračun za kraj ove i sljedeću godinu, i da u njega ukalkuliraju dva slučaja – da rafinerija radi do 1. siječnja ili do 1. svibnja iduće godine.