Svi dionici protiv stečaja

Stečaj nad “3 majem” nije otvoren: Brodogradilište dobilo još dva tjedna. Signala iz Vlade nije bilo

Hina

snimio Vedran Karuza

snimio Vedran Karuza

Uostalom, početak sjednice u Banskim dvorima poklopio se sa početkom ročista na Trgovačkom sudu u Rijeci, ali svi dionici izjasnili su se protiv otvaranja stečaja, tako da će konačnu odluku ipak morati donijeti premijer Plenković i Vlada.



Stečaj nad “3. majem” nije otvoren.


Stečajna sutkinja Ljiljana Ugrin dala je riječkom škveru jos jedan time-out od dva tjedna, točnije do 17.travnja.


Signala iz Vlade nije bilo.




Uostalom, početak sjednice u Banskim dvorima poklopio se sa početkom ročista na Trgovačkom sudu u Rijeci, ali svi dionici izjasnili su se protiv otvaranja stečaja, tako da će konačnu odluku ipak morati donijeti premijer Plenković i Vlada.


Ministri prije sjednice – suzdržani


Ministri su prije sjednice Vlade suzdržano najavljivali odluku koju bi Vlada danas mogla donijeti o restrukturiranju Uljanika, ne izjašnjavajući se izravno jesu li za stečaj ili restrukturiranje.


“Bit će odluke”, rekao je u prolazu ministar gospodarstva Darko Horvat na ulasku u Banske dvore, upitan ima li odluke na horizontu.


Rječitiji nije bio ni ministar financija Zdravko Marić. Rekao je tek kako “ne bi ništa prejudicirao”.


Nešto više novinarima je, pak, rekao ministar uprave Lovro Kuščević, koji ipak nije izričito odgovorio kakva će biti odluka Vlade.


“Vidjet ćete danas odluku Vlade. Očekujem da će ta odluka biti najbolje što je moguće za hrvatski proračun i nastavak brodogradnje”, rekao je Kušćević.


I na izravan upit čemu je sklon, odgovara kako je sklon tomu da se “zaštiti hrvatski proračun i nađe model koji bi na neki način jamčio opstanak hrvatske brodogradnje”.


Ministar uprave pritom napominje kako stečaj nužno ne znači prekid, kako je do sada bilo puno dobrih pozitivnih primjera se je stečaj rezultirao time da tvrtka nastavi uspješno poslovati.


“Nadam se da bi bilo dobro rješenje da brodogradnja ostane živa ako je ikako moguće. Međutim, moramo voditi računa o proračunu i mogućnostima proračuna”, rekao je Kuščević.


foto: screenshot / Roni Brmalj


foto: screenshot / Roni Brmalj



Na izravne upite hoće li u konačnici odluka biti stečaj odnosno stečaj s preustrojem, ministar uprave je ponavljao kao ne želi prejudicirati, kako će se vidjeti kakva će biti odluka Vlade, kako treba biti svjestan mogućnosti proračuna i “donijeti tešku ali najbolju moguću odluku”.


Potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva i prostornog uređenja Predrag Štromar kazap je kako je njegov stav da rješenje za Uljanik grupu mora biti ono koje će radnicima omogućiti puno bolju plaću nego što je danas.


Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak nada se prijedlogu koji će, kako je rekla, voditi računa o tome kako se troši novac poreznih obveznika.


Kako je rekla, često razmišlja što bi se u sustavu obrazovanja moglo učiniti s tri i pol milijarde kuna, koliko bi se trebalo još izdvojiti za jamstva. Moglo bi se, kaže ona, otvoriti tri nove škole po županiji i vjerojatno osigurati besplatne udžbenike za osnovnu i srednju školu za razdoblje između 10 i 15 godina, a s 35 milijardi kuna koliko je u brodogradilišta plasirano zadnjih tridesetak godina, mogla bi se osigurati cjelodnevna nastava i kompletirati oprema za škole u cijeloj zemlji.