Kriza u Agrokoru

Slovenska vlada uputila »lex Mercator« u hitan postupak u parlamentu

Hina

foto: arhiva NL

foto: arhiva NL

Vlada navodi da će se zakon odnositi na poduzeća od sistemskog značaja za financijsku stabilnost Slovenije, a da se u konkretnom slučaju vezom za probleme Mercatorova vlasnika, koncerna Agrokor, želi unaprijed spriječiti moguće financijsko iscrpljivanje slovenskog trgovačkog lanca.



LJUBLJANA – Slovenska vlada u četvrtak je donijela prijedlog zakona po kojemu bi država u uprave privatnih poduzeća s preko 6.000 zaposlenih i čija je solventnost ugrožena imenovala privremenog izvanrednog člana uprave, želeći tako spriječiti moguće negativne utjecaje na prelijevanje krize u vezi s Agrokorom, koji je vlasnik slovenskog trgovačkog lanca Mercator.


Vlada navodi da će se zakon odnositi na poduzeća od sistemskog značaja za financijsku stabilnost Slovenije, a da se u konkretnom slučaju vezom za probleme Mercatorova vlasnika, koncerna Agrokor, želi unaprijed spriječiti moguće financijsko iscrpljivanje slovenskog trgovačkog lanca.


»On bi bio nadležan samo za poslove koji su povezani s većinskim vlasnikom i time se ne bi kršila sloboda privatne ekonomske inicijative«, kazao je na konferenciji za novinare u Ljubljani ministar gospodarstva Zdravko Počivalšek.




Zakonski prijedlog, službeno nazvan Zakon o uvjetima imenovanja izvanrednog člana uprave u poduzećima od sistemskog značenja za Sloveniju, mogao bi se primijeniti ne samo za Mercator, nego i za sva poduzeća s više od 6000 zaposlenih i godišnjim prihodima od prodaje od milijardu eura.


Izvanredni član uprave, kojega bi u slučaju da sistemsko poduzeće dođe u krizu i postane insolventno imenovala vlada, bio bi nadležan samo za poslove koji su povezani s većinskim vlasnikom i on ne bi imao nadležnosti za vođenje redovnih poslova, kazao je Počivalšek.


Neslužbeno, cilj je inicijative slovenske vlade spriječiti moguće odlijevanje sredstava iz Mercatora u Sloveniji i Srbiji u matični koncern Agrokor, o čemu se u Sloveniji zadnjih dana dosta špekuliralo.


Premijer Miro Cerar kazao je u srijedu da za takve špekulacije za sada nema nikakvih potvrda te da očekuje da će to potvrditi i nadzorni odbor Mercatora koji se na tu temu sastaje u petak.


Zakonski prijedlog, koji su mediji u Sloveniji već nazvali »lex Mercator«, po uzoru na sličan zakon što ga je zbog Agrokora donijela hrvatska vlada, ući će u parlamentarnu raspravu po hitnom postupku, a vlada će ga, nakon što bude potvrđen i stupi na snagu, moći aktivirati u svakom trenutku, kazao je slovenski ministar gospodarstva dodavši da trenutno nema naznaka da bi Agrokor mogao financijski iscrpljivati Mercator.


»Poslovanje Mercatora je trenutno stabilno. Ovim zakonskim prijedlogom ne želimo izazvati nikakve perturbacije ili stvoriti dojam da su ugrožena radna mjesta u Sloveniji«, kazao je Počivalšek.


Mercator u Sloveniji zapošljava skoro 11 tisuća ljudi, a računa se da kumulativno ima učinak na 10 posto slovenskog BDP-a, jer su o njemu ovisne prehrambena i neke druge industrije.