Još jedan "Dan D"

Sindikati traže danas konačnu odluku o Uljaniku: ‘O nama odlučuju marginalci, ali dobit će reakciju’

Hina

Foto Duško Marušić / PIXSELL

Foto Duško Marušić / PIXSELL

»Mi više ne možemo čekati dan dva, tjedan dva, mjesec dva, to je prevršilo svaku mjeru. Mi radimo već sedmi mjesec bez plaće, prihvatili smo povratak na posao kako bi svojim radom zaslužili plaću. Ispunili smo sve one uvjete koji su od nas tražili, a što smo mi dobili«, pitao se



Čelnici Koordinacije sindikata koji djeluju unutar pulskog Uljanika poručili su u četvrtak kako danas očekuju konačnu odluku o Uljaniku, a ako ona ne bude pozitivna spremni su na nove akcije.


»Želimo da se danas donese odluka o Uljaniku i da ona bude pozitivna jer želimo nastaviti graditi brodove. Brodove gradimo već 162 godine, i ne vidim razloga zašto bi Vlada sada uništila najbolje brodogradilište koje je oduvijek radilo najbolje brodove na svijetu. Ne želimo dozvoliti gašenje Uljanika. Uljanikovi radnici su hrvatski porezni obveznici i žele ista prava kao i svi ostali. Ako su druga brodogradilišta prošla restrukturiranje, pitam se zašto Uljanik ne bi doživio restrukturiranje«, rekao je predsjednik Jadranskog sindikata Boris Cerovac na konferenciji za novinare.


Poručio je i kako će sindikati, ne bude li danas donesena odluka o Uljaniku, donijeti odluku o daljnjim aktivnostima.




»Mi više ne možemo čekati dan dva, tjedan dva, mjesec dva, to je prevršilo svaku mjeru. Mi radimo već sedmi mjesec bez plaće, prihvatili smo povratak na posao kako bi svojim radom zaslužili plaću. Ispunili smo sve one uvjete koji su od nas tražili, a što smo mi dobili«, pitao se.


Njihov jedini uvjet,kaže, bio je da im rad bude plaćen, no taj uvjet nije ispunjen.


Podsjetio je i kako se radnicima duguje po 30-40 tisuća kuna te kako su oni zbog toga završili na ulici, nemaju od čega više živjeti, banke im zatvaraju račune, pokreću se ovrhe.


»Što radi Vlada za nas? Mi radimo za njih, oni žive od nas jer mi plaćamo poreze i želimo da se od tih poreza i mi ostvarimo prava, a to je da se nastavi s restrukturiranjem Uljanika, da se odmah isplati kredit koji je nama potreban za privremeno financiranje» poručio je Cerovac.


Šverko: Marginalci odlučuju o sudbini Uljanika


»Malo je reći da smo razočarani s tim stalnim pomicanjem termina. Marginalci nas uništavaju i oni odlučuju o sudbini Uljanika, to je nepojmljivo. Sramota je za Vladu da kupuje vrijeme i da se igra s gladnim ljudima. Radnici su psihički i fizički uništeni« , istaknuo je predsjednik Sindikata metalaca Hrvatske u Uljaniku Đino Šverko.Zahvalio je ministru gospodarstva Zlatku Horvatu i predsjednici republike na potpori radnicima Uljanika te ju je pozvao u Pulu među radnike.

»Najbolje bi bilo kada bi Vlada ukinula sva ministarstva i zadržala samo Ministarstvo turizma. Onda ćemo se svi baviti turizmom, ovisiti o rezultatima sezone, svi ćemo biti konobari i kuhari. Sram ih može biti što su na napravili u ovih šest mjeseci svojim nečinjenjem«, zaključio je Šverko.


Hadžić vladi: Vaša akcija izazvat će reakciju gladnih radnika


Fabrizio Kalčić iz Sindikata istre, Kvarnera i Dalmacije kazao je kako su sindikati sa skepsom prihvatili činjenicu da će politika odlučiti o sudbini Uljanika.


»Mjesecima molimo da se donese odluka, kakva god ona bila. Slijedom toga poduzet ćemo aktivnost pa i izaći ponovno na ulice kao u kolovozu prošle godine. Verujem da imamo potporu svih građana«, istaknuo je Kalčić.


Upitan je li je danas tzv. »dan D« za sudbinu Uljanika član Nadzornog odbora Uljanika Samir Hadžić izjavio je kako nema više takvih dana te kako se odluka mora donijeti danas.


»Dosta nam je neozbiljnih izjava ministra financija o Uljaniku. Mi smo gladni. Podaci o Uljaniku su odavno poznati, a njima ponovno trebaju dan-dva. Ogorčeni smo, vjerovali smo Vladi i institucijama, ništa nismo dobili. Neka se samo usude donijeti oluku o stečaju, sve ono poslije ići njima na dušu i na teret. Nikome ne prijetim, no svaka akcija ima svoju reakciju, a njihove akcije izazvat će našu reakciju, reakciju gladnih radnika«, zaključio je Hadžić.