Vrijedniji od Applea

Saudijski Aramco bilježi najveći IPO u povijesti, prikupili toliko milijardi da su srušili i rekord Alibabe

Hina

Foto Reuters

Foto Reuters



DUBAI/RIJAD Inicijalna javna ponuda saudijskog državnog naftnog diva Aramco bit će najveća u povijesti, no ipak će biti znatno niža od dva bilijuna dolara koliko je najavljivao princ prijestolonasljednjik Mohammed bin Salman.


Aramco procjenjuje svoj IPO na 32 rijala po dionici, priopćila je tvrtka, prikupivši 25,6 milijarda dolara čime je nadmašio rekord kineske tvrtke Alibaba iz 2014. čija je vrijednost iznosila 25 milijarda dolara.


Aramco je na toj razini tržišno procijenjen na 1,7 bilijuna dolara, čime je prestigao Apple kao najvrijednija svjetska tvrtka. No izlazak na saudijsku burzu koji se očekuje kasnije ovaj mjesec bit će puno skromniji nego što je to najavljivao bin Salman.




Ova procjena događa se u vrijeme dok se Organizacija izvoznica nafte (OPEC) priprema na rezove u opskrbi naftom kako bi se održale cijene. Za to će biti potreban dogovor sa saveznicima poput Rusije.


Inozemni investitori nisu pohrlili za dionicama Aramca zbog zabrinutosti oko klimatskih promjena, političkog rizika i nedostatka transparentnosti, zbog čega su Saudijci odustali od ambicija da prikupe do 100 milijardi dolara za 5 posto udjela.


Umjesto toga Aramco će se usredotočiti na prodaju 1,5 posto udjela saudijskim investitorima i bogatim zaljevskim državama. Saudijske banke ponudile su i jeftine kredite građanima kako bi kupovali dionice.


Rijad zasad ne otkriva gdje i kada će Aramco izaći na burzu u inozemstvu.