Analitičar

Šantić: ‘Doing Business’ pokazuje s kakvim se poteškoćama suočavaju poduzetnici

Hina



Pad na novoj listi »Doing Business 2018.« sa 43. na 51. mjesto objašnjava zašto Hrvatska u povoljnom međunarodnom okruženju bilježi niže stope rasta gospodarstva, a izvješće pokazuje i s kakvim se poteškoćama suočavaju poduzetnici, kažu analitičari.


Hrvatska je u najnovijem izvješću Svjetske banke, objavljenom u utorak, o regulativi poslovanja zauzela 51. mjesto među ukupno 190 zemalja svijeta, dok je godinu dana prije bila na 43. mjestu.


»Evidentno je da smo zabilježili pad na ljestvici konkurentnosti, odnosno lakoće poslovanja, a evidentno je i da se Hrvatska nalazi iza nekih gospodarstava u regiji, kao što su Srbija, Bugarska i Kosovo«, kaže Zdeslav Šantić, glavni ekonomist Splitske banke.




Od zemalja u okruženju Makedonija se našla na 11. mjestu, Kosovo na 40., Crna Gora na 42., Srbija na 43., Rumunjska na 45., Mađarska na 48., a Bugarska na 50. mjestu. Bosna i Hercegovina zauzela je, pak, 86. mjesto.


»Ovo izvješće objašnjava zbog čega je Hrvatska duže izlazila iz krize, ali i zašto sada u povoljnom međunarodnom okruženju bilježi nižu dinamiku gospodarskog rasta«, kaže Šantić.


»Na ove slabosti Hrvatske treba obratiti pozornost, pogotovo u kontekstu sadašnje glavne teme o ulasku u eurozonu. Izvješće, nadalje, pokazuje da su potrebne brojne reforme koje bi omgućile brži razvoj malog i srednjeg poduzetništva, a time i povećale potencijalnu stopu rasta gospodarstva«, ističe Šantić.


»Ovo izvješće ne otkriva samo s kakvim se poteškoćama suočavaju inozemni investitori, nego i domaći poduzetnici u svom svakodnevnom poslovanju i što ih demotivira u daljnjim investicijama i širenju poslovanja«, zaključuje Zdeslav Šantić. 


Hrvatska je na listi Svjetske banke »Doing Business« pala drugu godinu zaredom, s obzirom da je lani skliznula s 39. na 43. mjesto.