Agonija brodogradnje

STEČAJ NAM NIJE PRIHVATLJIV: U 3. maju počela isplata ‘minimalca’ za studeni. Sindikat ne želi čuti za stečaj

Hina

snimio Silvano Ježina

snimio Silvano Ježina

"Stečaj nam nije prihvatljiv, jer u njemu najviše gube radnici, a upitno je hoće li brodogradilište uopće opstati", rekao je Šoljić i istaknuo da je za 3. maj zainteresirano više potencijalnih partnera te da, imajući i to u vidu, za to brodogradilište treba iznaći zasebno rješenje.



RIJEKA – U Brodogradilištu 3. maj danas je počela isplata minimalnih plaća za studeni, a iz Sindikalnog odbora za opstojnost 3. maja ističu da radnicima pokretanje stečaja nije prihvatljivo te da za to brodogradilište treba iznaći zasebno i održivo rješenje.


Radnicima 3. maja bit će isplaćena minimalna plaća za studeni, što je, nakon ‘minimalca’ za rujan i listopad, treća i posljednja minimalna plaća koja se isplaćuje iz Agencije za osiguranje radničkih potraživanja u slučaju blokade računa poslodavca.


Uz to, Financijska agencija (Fina) je nakon 120 dana neprekidne blokade računa tvrtke dužna zatražiti otvaranje stečaja. Trećemajci su tijekom blokade računa razgovarali s vjerovnicima i pokušavali odblokirati račun 3. maja barem na jedan dan, ali im to nije uspjelo, pa će do nedjelje, 23. prosinca i taj uvjet za pokretanje stečaja biti ispunjen.




Predsjednik Sindikalnog odbora za opstojnost 3. maja Juraj Šoljić izjavio je u četvrtak da je 3. maj doveden u sadašnju situaciju, da nije za nju kriv te da za radnike 3. maja, kojih je sada oko 1200, stečaj nije opcija.


“Smatramo, i u tom smislu apeliramo na Ministarstvo gospodarstva i Vladu, da 3. maj ne bi smio dospjeti u stečaj, posebice ne zbog neaktivnosti vlasnika i pozajmica danih Uljaniku”, rekao je. Naglasio je da zbog više od 523 milijuna pozajmica za Uljanik, 3. maj zapao u probleme, nije mogao završiti započete brodove i platiti dobavljače.


“Stečaj nam nije prihvatljiv, jer u njemu najviše gube radnici, a upitno je hoće li brodogradilište uopće opstati”, rekao je Šoljić i istaknuo da je za 3. maj zainteresirano više potencijalnih partnera te da, imajući i to u vidu, za to brodogradilište treba iznaći zasebno rješenje.


Šoljić, koji je i glavni povjerenik Sindikata metalaca Hrvatske u 3. maju, rekao je još da se u srijedu u Zagrebu sastao Glavni odbor tog sindikata te da je njegov stav da brodogradnja u 3. maju mora opstati.