Novi koncesijski ugovori

Raspisuju se natječaji za 52 linije na Jadranu

Darko Pajić

Foto S. Drechsler

Foto S. Drechsler

Svi natječaji moraju biti otvoreni za sve zainteresirane brodare na području Europskog gospodarskog prostora



RIJEKA Raspisivanje međunarodnih javnih natječaja za ukupno 52 državne linije, od čega je 25 trajektnih, 15 brzobrodskih i 12 klasičnih brodskih linija, trebalo bi biti provedeno do kraja ove godine, jer većina koncesijskih ugovora istječe krajem ove godine.


Na sjednici hrvatske Vlade jučer je usvojen prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o prijevozu u linijskom i povremenom obalnom pomorskom prometu u kojem se izričito navodi kako se tijekom 2016. godine moraju provesti postupci odabira brodara koji će linije na Jadranu održavati od 1. siječnja 2017. godine, pri čemu se mora voditi računa da svi natječaji budu otvoreni za sve zainteresirane brodare na području Europskog gospodarskog prostora.


Tekst Zakona usklađen je s pravnom stečevinom Europske unije i to je bio najvažniji razlog za usvajanje izmjena i dopuna. Prethodno je 2013. godine dovršen najobuhvatniji proces dodjele koncesija za obavljanje javnog prijevoza u obalnom linijskom pomorskom prometu, linije su koncesionirane do 31. prosinca 2016. godine, te je tako osigurana puna zaposlenost kapaciteta hrvatskih brodara.




Zakonom se precizno utvrđuje i način raspisivanja natječaja i dodjele koncesija u novim uvjetima otvorene međunarodne konkurenciju unutar EU-a. Za ovu godinu predviđena je potpora za obavljanje usluge javnog obalnog linijskog pomorskog prijevoza u ukupnom iznosu od 270 milijuna kuna, a isti iznos planiran je i za iduće dvije godine.