Postignut dogovor

Ramljak: U rujnu isplate dobavljačima Konzuma u BiH

Hina

Foto: D. LOVROVIĆ

Foto: D. LOVROVIĆ

Ramljak se u Sarajevu ponovno sastao s predstavnicima Konzumovih dobavljača u BiH, a novinarima je nakon toga pojasnio kako im je predstavio plan isplate dugova i restrukturiranja Konzuma, uključujući ulazak Mercatora na bosanskohercehovačko tržište



Izvanredni povjerenik za Agrokor Ante Ramljak potvrdio je u četvrtak u Sarajevu kako je s dobavljačima Konzuma u BiH postignut konačni dogovor o isplati dugova, koja bi trebala početi u rujnu, te nastavku poslovne suradnje, a najavio je i dokapitalizaciju Konzuma BiH sredstvima kojima sada raspolaže uprava koncerna u Hrvatskoj.


Ramljak se u Sarajevu ponovno sastao s predstavnicima Konzumovih dobavljača u BiH, a novinarima je nakon toga pojasnio kako im je predstavio plan isplate dugova i restrukturiranja Konzuma, uključujući ulazak Mercatora na bosanskohercehovačko tržište.


»Mislim da su svi dobavljači dobro prihvatili plan. Mercator će preuzeti svoja 83 dućana koja su bila u vlasništvu i najmu prije spajanja s Konzumom, a Konzum će ostati sa svojih 170 dućana koji su bili u njegovu vlasništvu i najmu«, rekao je Ramljak.




Ulazak Mercatora na tržište BiH počet će 1. kolovoza, a rebrendiranje njegovih dućana bit će okončano do početka rujna.


Razdvajanje poslovanja Mercatora i Konzuma BiH pratit će i mjere na racionaliziranju poslovanja, no, Ramljak je istaknuo kako je još rano govoriti o tome hoće li i koliko dućana biti zatvoreno.


Budu li se neki dućani zatvarali, kaže da će to biti prije svega oni u najmu, a o preuzimanju nekih od njih već se razgovara s drugim domaćim trgovačkim lancima poput »Binga«.


»Neće biti naglog otpuštanja ljudi (…) jer za to nema potrebe«, rekao je Ramljak, dodajući kao će se uz »preslagivanje« doći do optimalne brojke zaposlenih jer će neki biti preraspoređeni na nova radna mjesta.


Potvrdio je kako je Konzumu u BiH nužno restrukturiranje, a taj proces pratit će i dokapitalizacija te tvrtke novcima iz Hrvatske.


Od rujna bi trebala početi isplata dospjelih dugova dobavljačima iz BiH, a Ramljak objašnjava kako to u ovom trenutku iznosi od 80 milijuna konvertibilnih maraka (oko 40 milijuna eura) i u njega ne ulaze međusobna potraživanja povezanih društava.


Dobavljačima je Ramljak u četvrtak predstavio sve dostupne financijske pokazatelje, uz uvjeravanja kako će moći naplatiti svoja potraživanja.


»Vjerujem da smo ovime povratili povjerenje da nastavimo s normalnim poslovanjem«, rekao je.


Govoreći u ime dobavljača, direktor sarajevske mljekare »Milkos» Adin Fakić potvrdio je kako su za njih prihvatljivi planovi uprave Agrokora.


»Potvrđeno je da će Konzum BiH preuzeti sva potraživanja i platiti ih dobavljačima«, rekao je Fakić, dodajući kako je ovime uspostavljeno puno povjerenje Konzuma BiH i dobavljača, a zajednički je interes nastaviti suradnju zbog očuvanja tržišta.


Podsjetio je kako mljekarska industrija u BiH otkupljuje mlijeko s 13 tisuća farmi pa bi ostajanje bez kupca kakav je Konzum dovelo do opasnih lomova na tom osjetljivom tržištu.