Zvuči kao zafrkancija, ali nije...

Radnicima Uljanika legao minimalac, a menadžerima koji su ga upropastili – sve zaostale plaće

Orjana Antešić

Foto Damir Škomrlj

Foto Damir Škomrlj

Kao požar proširila se vijest da su u matičnom društvu Uljanik isplaćene sve zaostale plaće u tvrtki u kojoj se kao zaposleni vode bivši i neki od sadašnjih članova Uprave Uljanika. Ovo krovno društvo holdinga broji dvadeset i troje zaposlenih, a navodno je riječ o iznosu od 5 milijuna kuna



Među radnicima Uljanik grupe kao požar proširila se i zažarila jučer vijest, bolje rečeno objava na Facebook stranici »Uljanik za bolje sutra« o tome da su u matičnom društvu Uljanik ovih dana isplaćene sve zaostale plaće za rujan, listopad i studeni prošle godine. Reakcije su žestoke jer se radi o tvrtki u kojoj se kao zaposleni vode bivši i neki od sadašnjih članova Uprave Uljanika.


Ovo, krovno društvo holdinga broji dvadeset i troje zaposlenih, a u objavljenom postu spominje se čak i iznos, navodno da je riječ o pet milijuna kuna koji su legli na račun tog društva i iz kojih bi onda, po logici stvari, bili namireni i oni koji po svojoj funkciji imaju najveće plaće u grupi.


Revolt kod radnika, koji su prisiljeni od rujna prošle godine preživljavati na tri minimalca je ogroman jer ispada da su upravo računi onih ljudi koji su svojim poslovnim potezima sunovratili Uljanik i njegove radnike u propast, i za to sebi isplaćivali pozamašne plaće, čak i sada, u ovom potpunom kolapsu i agoniji, još podebljani.


Ispred radnika 




Predsjednik Jadranskog sindikata Boris Cerovac jučer nam se nije javljao na pozive dok je član Nadzornog odbora Uljanika Samir Hadžić rekao da je vidio objavu na Facebook stranici, ali da o tome nema nikakvih službenih informacija i da će svakako provjeriti o čemu se točno radi.


– Ako je to točno, to je sramota, da su direktori i menadžeri koji su nas upropastili sebe opet stavili prije radnika, komentar je predsjednika Sindikalnog odbora u »3. maju« Jurja Šoljića.


Da su u Uljaniku d.d. isplaćene plaće počelo se brujiti još ovog vikenda, a jučer nam je iz još tri izvora potvrđeno da gdje ima dima ima i vatre. Međutim, koliko je to točno »leglo« novca i iz kojeg izvora, tko je sve od visokopozicioniranih Uljanikovih menadžera dobio zaostale plaće, zasad se može nagađati.


Premda je bilo glasina da bivši predsjednik Uprave odlazi na drugo radno mjesto, izvan Uljanika, prema telefonskom imeniku Intraneta, interne komunikacijske mreže u Uljanik grupi, Gianni Rossanda još je uvijek zaposlenik Uljanika d.d.


Prazne bušte 


Štoviše, u spomenutom se imeniku Intraneta Rossanda i dalje vodi kao predsjednik Uprave Uljanika, baš kao i Emil Bulić. Moguće da je je samo u pitanju nedovoljno brzo ažuriranje podataka, no zanimljivo je kad se povuče paralela s jednim drugim bivšim visokopozicioniranim menadžerom u Uljanik grupi kojemu se na tom istom Intranetu prilično ažurno promjenila funkcija odnosno novo radno mjesto.


Nakon što se zakotrljala ova lavina, postavilo se pitanje tko je sve u Uljanik grupi dobio zaostale plaće odnosno onu razliku od minimalca, koji je svima isplatila Agencija za osiguranje radničkih tražbina, do punog iznosa »bušte«. Tako smo doznali da je radnicima brodogradilišta »3. maj« u prosincu isplaćena razlika plaće za rujan dok je jedan manji dio dobio i dio od listopadske bušte. Šoljić kaže da je riječ o novcima koje je riječkom brodogradilištu uplatio talijanski Kartubi, za posao izrade sekcija koje su trećemajci odradili još u ljeto prošle godine. Navodno bi još nekih stotinjak tisuća eura od tog posla trebalo stići »3. maju«. Prema dostupnim saznanjima, zaposleni u Uljanik brodogradilištu nisu dobili ništa osim ona tri minimalca. Ako je nekome od običnih »šljakera« i kapnula nekakva razlika, riječ je o uistinu sporadičnim slučajevima, kažu nam po sindikatima.


Uprava isplatu plaće ne može komentirati


Jučer u večernjim satima službenim su se priopćenjem oglasili iz Uprave Uljanika kojim su nastojali relativizirati cijelu stvar i izbjeći konkretan odgovor je li točno da su zaposleni u matičnom Uljaniku d.d., među kojima su i članovi bivše i dio sadašnje Uprave, jedini koji su u ovom trenutku dobili sve zaostale plaće.


Uz već već gotovo klasično kako »Uprava Uljanika poduzima sve da bi osigurala sredstva za žurnu isplatu plaća svim radnicima Uljanik grupe«, iz Flaciusove 1 ističu kako su u proteklih mjesec dana osigurali i isplatili punu plaću za rujan više od polovici zaposlenih u Uljanik grupi.


– U istom razdoblju osigurana je isplata i pune plaće za listopad 2018. zaposlenicima društva »3. maj«, društva Uljanik d.d., kao i dijelu djelatnika ostalih društava. Za nekoliko društava Uljanik grupe s manjim brojem zaposlenika u proteklih nekoliko dana isplaćena je plaća za studeni 2018., i to uslijed okolnosti koje nismo u mogućnosti javno komentirati. Međutim, o svim detaljima i okolnostima isplate plaća za studeni 2018. detaljno smo izvijestili sve rukovoditelje, predstavnike radnika i sindikata, navode iz Uprave Uljanika.