Jadranski sindikat i SIKD

Radnici Uljanika nisu dobili plaću, ukoliko ne bude mirenja štrajkat će

P. N.

Snimio Marko GRACIN

Snimio Marko GRACIN

"Zbog nastale situacije sva tri sindikata će sjesti zajedno i donijeti odluku o pokretanju procesa mirenja. On traje pet dana i ako se u tom roku pomirimo ili ako bude isplaćena plaća, onda idemo dalje, a ako se to ne dogodi, najvjerojatnije će se donijeti odluka o štrajku", kazao je Kutlača



Plaće za srpanj, sad je to već sasvim izvjesno, radnicima Uljanik Grupe neće biti isplaćene tijekom četvrtka, a prema svemu sudeći ni do kraja ovog tjedna. Naime, u besparici koja u očekivanju zelenog svjetla iz Bruxellesa i početka programa restrukturiranja vlada u brodogradilištu, svakog je mjeseca sve teže osigurati 51 milijun kuna koliko je do 15. u mjesecu potrebno imati na računu kompanije da bi se mogle isplatiti plaće radnicima Uljanika i 3. maja, piše Glas Istre.


“Ljudi su jako ljuti i ogorčeni ovom situacijom jer bez obzira na sve probleme u kojima se nalazi Uljanik, mi smo svoje pošteno odradili i očekujemo da i Uprava odradi svoj dio posla i isplati nam zarađenu plaću”, kaže predsjednik Jadranskog sindikata Boris Cerovac.


Da su kašnjenjem s isplatom plaća sindikati gurnuti prema mogućem štrajku smatra povjerenik Sindikata Istre, Kvarnera i Dalmacije Rajko Kutlača.




“Sasvim je izvjesno da srpanjska plaća u zakonskom roku neće biti isplaćena. No držim da pitanje tog jednog dana u ovoj situaciji ne bi trebalo biti najvažnije. Mislim da je puno važnije da će zbog nastale situacije sva tri sindikata sjesti zajedno i donijeti odluku o pokretanju procesa mirenja. On traje pet dana i ako se u tom roku pomirimo ili ako bude isplaćena plaća, onda idemo dalje, a ako se to ne dogodi, najvjerojatnije će se donijeti odluka o štrajku”, kazao je Kutlača. Sindikalni povjerenik SMH Đino Šverko mogućnost kretanja u sindikalne akcije najavio je još u utorak nakon razgovora predstavnika sindikata s Upravom Uljanika.


“Nije u interesu nikome da se štrajka, uz zahtjeve za isplatu plaća, stižu zahtjevi da se smijeni Uprava. Govorili su da bi mogla biti već sutra, ali već smo se jednom opekli pa plaće nije bilo. Mi ćemo u pet dana mirenja izabrati štrajkački odbor, zatražiti od poslodavca da kaže koga treba isključiti iz štrajka zbog sigurnosnih razloga. Ako dođe do štrajka, mi ćemo biti spremni znamo kako se to radi”, poručio je Šverko.