Kriza brodogradnje

Radanici Uljanika nastavljaju štrajk: “Donesite odluku, radnici su gladni”

Hina

Foto: Dusko Marusic /PIXSELL

Foto: Dusko Marusic /PIXSELL

Mi nastavljamo sa štrajkom sve do ispunjenja naših zahtjeva, a to je isplata plaća za sedam mjeseci, rekao je novinarima Boris Cerovac 



Predsjednik Štrajkaškog odbora Uljanika Boris Cerovac rekao je u ponedjeljak nakon sastanka tog odbora kako radnici Uljanika – bez obzira na to što ga je Sindikat metalaca Hrvatske (SMH) odlučio prekinuti – nastavljaju štrajk, a Jadranski sindikat i Sindikat Istre, Kvarnera i Dalmacije dijele mišljenje da se radnike ne može vratiti na posao budući da sedam mjeseci nisu dobili plaću.


»Mi nastavljamo sa štrajkom sve do ispunjenja naših zahtjeva, a to je isplata plaća za sedam mjeseci«, rekao je novinarima Cerovac koji je i čelnik Jadranskog sindikata.Povjerenik Sindikata metalaca Hrvatske (SMH) Đino Šverko rekao je u izjavi za Hinu kako taj sindikat formalno-pravno više nema svojeg predstavnika u Štrajkaškom odboru te da su radnici, članovi tog sindikata također u štrajku i da potpuno podupiru sve odluke tog odbora.

»Tko je tako naivan da prekine štrajk ? Pa mi nismo sedam mjeseci dobili plaću, radnici su gladni, u Uljaniku se krše gotovo sve konvencije međunarodnih organizacija rada. Još jednom apeliram da se čim prije donese odluka o Uljaniku«, poručio je Šverko.


U vezi s prijetnjama odvjetničkog tima australskog brodovlasnika da će podignuti tužbu protiv Uprave društva i Štrajkaškog odbora ako kooperantima ne dopuste rad na polarnom kruzeru, Cerovac je istaknuo kako Štrajkaški odbor svim kooperantima od petka dopušta rad na kruzeru.




»To što se njihov materijal nalazi u skladištu, što su im potrebne radionice, alati i uređaji, to nije razlog da prekinemo štrajk radnika. Uostalom, to nije pod ingerencijom Štrajkaškog odbora, već samog poslodavca«, poručio je Boris Cerovac i ponovio kako nitko ne zabranjuje rad kooperantima.


Cerovac je izvijestio novinare kako je Štrajkaški odbor jutros održao novi sastanak s Upravom Uljanika, ali nije dobio nikakve pozitivne informacije.


»Nažalost, nikakvih pozitivnih pomaka nema i ne znamo u kojem smjeru ide rasprava o restrukturiranju«, zaključio je Cerovac, koji je izjavu ministra gospodarstva Darko Horvata koju su prenijeli neki mediji o tome kako se razmatra mogućnost gradnje i obnove Jadrolinijine flote u Uljaniku i »3. maju« ocijenio neozbiljnom.


»To su samo floskule. Razvlače nas već godinu i pol, poigravaju se sudbinom radnika i zato im više ne vjerujem«, poručio je Boris Cerovac.


Predsjednica Sindikata Istre, Kvarnera i Dalmacije Marina Cvitić rekla je za Hinu kako bi od sindikata bilo neozbiljno i neodgovorno pozvati Uljanikove radnike da se vrate na posao i da prekinu štrajk u situaciji kad već sedam mjeseci nisu dobili plaću.


»Kako nekome reći da se vrati na posao kada nije postignut glavni cilj štrajka, a to je isplata plaća?« upitala je Cvitić.