Eurostat

Prosječni radni staž u EU tri i pol godine duži nego u našoj zemlji

Gabrijela Galić



ZAGREB Stanovništvo Europske unije, prema očekivanjima, u 2016. godini radit će prosječno 35,6 godina što je u usporedbi s 2006. godinom povećanje radnog vijeka za 1,8 godina. Tijekom desetljeća tako se, prema podacima Eurostata, dužina radnog vijeka brže povećala za žene i to s 30,6 godina u 2006. godini na 33,1 godinu lani. To je porast od 2,5 godina, dok je kod muškaraca u istom periodu zabilježen porast od 1,1 godine (na 38 sa 36,9 godina). Trajanje radnog vijeka podrazumijeva broj očekivanih godina koje će osoba starija od 15 godina života provesti aktivno na tržištu rada.


Razlike među članicama Unije su, međutim, velike. Tako je Švedska lani imala najduži očekivani prosječni radni vijek s 41,3 godine. Uz bok su joj Danska i Nizozemska s 40,3 odnosno 40 godina. Potom je grupa zemalja u kojima se očekivani radni vijek kreće od 37,7 do 38,8 godina i u kojoj su Finska, Estonija, Njemačka i Velika Britanija.


Hrvatska se smjestila u grupu država u kojima je očekivani radni vijek niži od 33 godine. Kod nas je on lani iznosio 32,1 godine i mjesec dana je kraći nego u Italiji. Bugari su lani prema očekivanom prosječnom radnom vijeku na tržištu rada bili pola godine više od građana Hrvatske, Rumunji tri mjeseca, Grci četiri, stanovnici Belgije pet mjeseci, a Luksemburga i Poljske sedam mjeseci.




U svim članicama Europske unije, osim Latvije i Litve, očekuje se da će muškarci raditi duže nego žene. Prema podacima Eurostata, u desetogodišnjem periodu, u svim se članicama Unije povećalo očekivano trajanje radnog vijeka. No, na Malti je došlo do najvećeg rasta i to za 5,1 godinu, a slijede Mađarska u kojoj se lani na tržištu rada ostajalo 4,5 godina više te Litva s 4,2 godine. Rast godina koje se provedu na tržištu rada općenito je potaknuto promjenom očekivanog trajanja radnog vijeka žena. U svim članicama Unije, izuzev Rumunjske, duljina vremena koje će žene provesti na tržištu rada porasla je u promatranom desetljeću.