DZS

Promet industrije u Hrvatskoj pao u odnosu na mjesec prije

Hina



Ukupni promet industrije u Hrvatskoj u lipnju je u odnosu na svibanj pao za 0,6 posto, a na godišnjoj razini je porastao za 5,5 posto, pokazuju podaci Državnoga zavoda za statistiku (DZS).


Ukupni sezonski i kalendarski prilagođen promet industrije u lipnju je smanjen za 0,6 posto u odnosu na svibanj, pri čemu je na domaćem tržištu pao za 1,6 posto, a na stranom porastao za 5,9 posto.


U lipnju je, u usporedbi s prethodnim mjesecom, ukupna prodaja intermedijarnih proizvoda bila manja za 1,2 posto, a netrajnih proizvoda za široku potrošnju za 0,6 posto. Pak, ukupna prodaja energije porasla je za 14,2 posto, kapitalnih proizvoda za 0,6 posto, a trajnih proizvoda za široku potrošnju 0,6 posto.




U lipnju je ukupni kalendarski prilagođen promet industrije u odnosu na isti lanjski mjesec povećan za 5,5 posto, pri čemu je na domaćem tržištu veći za 0,2 posto, a na stranom tržištu za 12,5 posto.


Pritom je ukupna prodaja energije na godišnjoj razini povećana za 54,3 posto, kapitalnih proizvoda za 7,9 posto, intermedijarnih proizvoda za 5,0 posto i trajnih proizvoda za široku potrošnju za 4,6 posto.


Pak, ukupna prodaja netrajnih proizvoda za široku potrošnju u odnosu na lanjski lipanj manja je za 4,9 posto.