Upozorenje potrošačima

Povučeni listovi za pite i savijače sa štetnim aditivom

Bojana Mrvoš Pavić

 Opoziv se odnosi samo na proizvode rokova trajanja  između 01.10.2012. i  01.12.2012. godine



ZAGREB  Ministarstvo poljoprivrede preko svojeg je sustava uzbunjivanja za hranu hrvatske potrošače obavijestilo o povlačenju i opozivu više vrsta proizvoda »Svježe vučena tijesta – listovi za pite i savijače«, svih oznaka rokova trajanja između 01.10.2012. i  01.12.2012. godine, proizvođača Clarum d.o.o. iz Nove Gradiške. Potrošače se upozorava da ne konzumiraju listove za pite i savijače, redom, Clarum, Clarum bez konzervansa, Standard, Rial, Merkator, Fine Food, rano Doro, Marinero, B Brend, S-Budet svježe vučeno tijesto te listove za pite i savijače Klara, bez konzervansa.


U tvrtki Clarum d.o.o. Uprava za sanitarnu inspekciju Ministarstva zdravlja provela je inspekcijski pregled i ustanovila da se u proizvodnji ovih proizvoda koristi aditiv Natamicin E 235, koji sukladno Pravilniku o prehrambenim aditivima nije dopušten u predmetnoj kategoriji proizvoda.  Pravilnik, naime, dozvoljava upotrebu Natamicina E 235 isključivo za površinsku obradu tvrdih i polutvrdih sireva i sušene i salamurene kobasice.


– Slijedom navedenog, obavještavaju se potrošači da ne konzumiraju proizvode »Svježe vučena tijesta – listovi za pite i savijače« svih oznaka rokova trajanja između 01.10.2012. i  01.12.2012. godine, proizvođača Clarum d.o.o.. Opoziv se odnosi samo na proizvode rokova trajanja koji se navode u ovoj obavijesti, stoji u poruci potrošačima, upućenoj preko Ministarstva poljoprivrede. E 235 Natamicin, stoji u kategorizaciji aditiva, prirodno je sredstvo za konzerviranje s fungicidnim djelovanjem. Ne smije prodrijeti u namirnicu dublje od pet milimetara. Postoje li, i kakve su, moguće posljedice po one koji su sporan proizvod već konzumirali, ne navodi se.




Kako se navodi u stručnoj literaturi o aditivima, riječ je »štetnom aditivu kojeg treba pokušati potpuno izbaciti iz prehrane, a ukoliko to ipak nije moguće, konzumirane količine treba svesti na minimum«. E 325 natamicin može, naime, izazvati slabost, mučnine, proljev i povraćanje, kao i iritaciju kože.