Investicija HEP-a

Potpis ugovora s Marubenijem o Plominu C kasnit će nekoliko mjeseci

Bojana Mrvoš Pavić

Izgradnja novog plominskog bloka snage 500 MW stajat će od 800 milijuna do milijardu eura / Foto Sergej DRECHSLER / Nl arhiva

Izgradnja novog plominskog bloka snage 500 MW stajat će od 800 milijuna do milijardu eura / Foto Sergej DRECHSLER / Nl arhiva

Ugovor između HEP-a i japanskog Marubenija o gradnji i upravljanju budućim Plominom C neće biti potpisan prije trećeg kvartala ove godine – odgovoreno je našem listu na pitanje zbog čega tog ugovora još uvijek nema

ZAGREB  Ugovor između HEP-a i japanskog Marubenija o gradnji i upravljanju budućim Plominom C neće biti potpisan prije trećeg kvartala ove godine – odgovoreno je našem listu na pitanje zbog čega tog ugovora još uvijek nema, budući da je njegovo potpisivanje iz HEP-a u rujnu prošle godine bilo najavljivano za prvi kvartal ove godine, a nakon toga najkasnije za travanj.   

Na pitanje zbog čega ugovor još nije potpisan, odnosno pregovori s Marubenijem nisu završeni, iz HEP-a službeno odgovaraju kako je riječ o »izrazito složenoj transakciji, no mogu potvrditi da napreduju u daljnjoj optimizaciji komercijalnih, zakonskih i tehničkih parametara«.


Na pripremi ugovora, kažu, rade intenzivno, a prema dinamičkom planu, kako ga trenutačno vide, najvažnije transakcijske ugovore očekuju zaključiti u trećem kvartalu. Neslužbeno, pak, dvije su moguće opcije – uprava HEP-a ili ne želi na brzinu ispregovarati ovako važan ugovor, ili pak postoji problem oko kojeg se s japanskim konzorcijem ne mogu usuglasiti.


Već se duže vrijeme kao kamen spoticanja spominje cijena struje po kojoj će HEP biti obavezan otkupljivati ono što se u Plominu C proizvede, u zamjenu za Marubenijevo ulaganje u samu gradnju termoelektrane. Ta je cijena, neslužbeno se može čuti, daleko viša od trenutačne tržišne, no s druge strane, kažu pojašnjenja upućenih, cijena se dogovora kao fiksna, i na duži period, tijekom kojeg će tržišna cijena sigurno samo rasti.




   HEP je krajem veljače ove godine s Marubenijem potpisao sporazum o ekskluzivnosti, čime je japanski konzorcij postao jedini potencijalni partner s kojim pregovara o gradnji i upravljanju novim plominskim blokom, čija se cijena predviđa na 800 milijuna, do milijardu eura, a snaga na 500 MW. Kako je ranije poručivano iz HEP-a, Marubeni je lani u rujnu bio odabran kao preferentni ponuditelj na temelju vrlo konkurentne ponude, prema cijeni izgradnje i prema troškovima financiranja projekta.


   Kako se tada naglašavalo, pripremni radovi bili bi započeti već u ovoj godini, a elektrana puštena u pogon 2019., no kako će ugovori, prema novim informacijama, biti spremni za potpisivanje najranije u srpnju odnosno kolovozu ili rujnu, i pripremni će radovi sigurno kasniti.


   Za gradnju Plomina C ne predviđaju se državna jamstva, proračunska sredstva, niti će biti opterećena bilanca HEP-a, već će biti osnovano partnersko projektno društvo u koje će HEP ući s vlasničkim kapitalom od 50 posto, dok će novac za investiciju osigurati partner, Marubeni.


Elektranu će biti obavezan izgraditi u roku od četiri i pol godine, a nakon što ona krene s radom, HEP će kroz tzv. PPA ugovor (power purchase agreement) od Marubenija dugoročno kupovati polovicu proizvedene električne energije, ostatak će pak zajednička tvrtka prodavati na tržištu, na kojem ga kupovati može i HEP.