Slučaj Agrokor

Postignut dogovor: Prvo će se podmiriti blokirani dobavljači; Trgovine Konzuma se pune robom

Hina

Foto: Igor Soban/PIXSELL

Foto: Igor Soban/PIXSELL

Danas smo se dogovorili da ćemo pustiti protok roba, da ćemo napuniti dućane i da ćemo pozvati isto tako sve zaposlenike da kupuju u Konzumu kako bismo što više omogućili sustavu da generira novi novac i da počne servisirati svoje dospjele obveze«, kazala je između ostaloga Vidaković



Premijer Andrej Plenković u ponedjeljak je u izjavi novinarima nakon sastanka s dobavljačima kazao da je dogovoreno da se podmiruju prvo dobavljači kojima je blokiran račun, dok je prokuristica Kraša Marica Vidaković izjavila da je dogovoreno da se dućani Konzuma napune robom.


»Bilo je jasno da postoji povjerenje dobavljača prema zakonski uređenom i strukturiranom procesu izlaska iz aktualne krize, koji je praktički započeo rješenjem Trgovačkog suda u Zagrebu nešto prije d 10 sati. Jutros smo bili učinkoviti i brzi i Ramljak ima, temeljem rješenja Trgovačkog suda, puni mandat da djeluje kao povjerenik«, kazao je premijer.


Trgovački sud u Zagrebu u ponedjeljak je imenovao Antu Ramljaka izvanrednim povjerenikom Agrokora te zabranio pokretanje i vođenje parničnih, ovršnih, upravnih i postupaka osiguranja i dr. protiv Agrokora i njegova 24 povezana i ovisna društva u Hrvatskoj, a čime se omogućuje deblokada računa koncerna i njegovih tvrtki.




Kako je Plenković kazao, Ramljak će doći u Agrokor, snimiti stanje, obaviti primopredaju i krenuti s upoznavanjem situacije u kompaniji.


»Ono što želimo da nakon sastanka s bankama, koji će biti za 20-ak minuta, da dogovorimo onaj drugi važan dio, a to je doznaka svježe likvidnosti – novog novca – koja će omogućiti isplatu prema dobavljačima«, naveo je Plenković, kazavši da se dogovorilo da će prioritet u plaćanju imati oni dobavljači koji su i sami u blokadi.


Time bi se, naveo je, postigao efekt da nova svježa sredstava omoguće da svi u lancu, do najmanjeg OPG-a, dobiju sredstava i omoguće isplate plaća i normalno funkcioniranje.


Vezano uz problem mjenica, Plenković je kazao da je stav izvanrednog povjerenika i Vlade da »onaj koji je bio krajnji korisnik novca, kojem je novac stigao temeljem mjenica, da taj novac treba vratiti«.


»To je ono što je bitno, mi ćemo iskoristiti sve mehanizme i poluge koje su nam na raspolaganju da se riješi taj problem koji tišti mnoge dobavljače«, rekao je Plenković.


Prokuristica Kraša Marica Vikadović potvrdila je da su se dobavljači među sobom dogovorili da se najprije podmiruju potraživanja onih dobavljača kojima je blokiran račun.


»Danas smo se dogovorili da ćemo pustiti protok roba, da ćemo napuniti dućane i da ćemo pozvati isto tako sve zaposlenike da kupuju u Konzumu kako bismo što više omogućili sustavu da generira novi novac i da počne servisirati svoje dospjele obveze«, kazala je između ostaloga Vidaković.