Poslodavci traže od lokalnih vlasti ukidanje ili smanjenje davanja



ZAGREB Hrvatska udruga poslodavaca (HUP) od županija, gradova i općina traži da za vrijeme krize ukinu ili znatno smanje davanja koja opterećuju poslodavce, priopćili su u utorak iz HUP-a.


 


Poslodavci smatraju kako je na razini županija, gradova i općina nužno za vrijeme krize potpuno ukinuti ili značajno smanjiti sve troškove koji opterećuju poslovanje, što može pomoći poduzetnicima i poslodavcima da održe zaposlenosti i budu u mogućnosti nastaviti poslovanje kada se okolnosti normaliziraju.




 


HUP pozdravlja takve poteze koje su već poduzele neke jedinice lokalne uprave i samouprave kao što su Bjelovar, Rijeka i Koprivnica i očekuju da svi oni koji to još nisu učinili slijede njihove primjere i uključe se u borbu protiv ekonomske krize, kao što to čine na području zaštite zdravlja i života.


 


Ukidanje naknada za korištenje javnih površina, najam gradskih prostora, komunalne naknade, odvoza komunalnog otpada, spomeničke rente samo je dio onoga što se može i treba ukinuti za vrijeme dok nema poslovnih aktivnosti, poručuju poslodavci.


 


Upozoravaju da je zdravstvena kriza uslijed pandemije koronavirusa uzrokovala ekonomsku krizu koja se osjeća u poslovanju svih tvrtki, a mnoge su i vitalno ugrožava posebice one najmanje.


 


“Dok čekamo objavu novog Vladinog paketa mjera kojima će se državne razine pomoći gospodarstvu, tražimo i od svih drugih razina vlasti, jedinica lokalne samouprave i uprave da sa svoje strane također žurno donesu mjere kojima će pomoći tvrtkama u ublažavanju kriznog udara s kojim su suočene”, istaknuo je glavni direktor HUP-a Davor Majetić.


Novi list pratite putem aplikacija za AndroidiPhone/iPad ili Windows Phone.