Država prodaje dionice

Poljaci za 63 milijuna kuna postaju najveći vlasnici Luke Rijeka

Marinko Glavan

Foto. I. TOMIĆ

Foto. I. TOMIĆ

Ukoliko OT Logistics kupi ponuđene dionice, prelazi prag od 25 posto udjela, čime postaje dužan dati obvezujuću ponudu za preuzimanje Luke Rijeka



RIJEKA Centar za restrukturiranje i prodaju(CERP) objavio je prodaju 11,75 posto dionica Luke Rijeka d.d., po cijeni od minimalno 49 kuna po dionici, odnosno nešto više od 63 milijuna za cijeli paket.


Očekuje se da će ponudu dati poljski OT Logistics, koji bi time postao najveći pojedinačni dioničar Luke Rijeka, budući da Poljaci već drže 20,81 posto dionica.


Predmet prodaje su, kako je prije više od mjesec dana najavio naš list, dionice u vlasništvu Republike Hrvatske, koje čine 6,56 posto temeljnog kapitala, Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje koji prodaje 3,60 posto udjela, te Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje i CERP-a koji prodaju 1,59, odnosno 0,002 posto udjela u Luci Rijeka.




Ukoliko kupac dionica, koje se prodaju u paketu, s rokom za podnošenje ponuda do 28. kolovoza, bude poljski OT Logistics, ta će tvrtka imati preko 31 posto dionica, a prema važećim hrvatskim zakonima o dioničkim društvima, s prelaskom kontrolnog praga Poljaci će biti dužni dati obvezujuću ponudu za preuzimanje preostalih dionica.


Hoće li Poljaci u tom slučaju postati i većinski vlasnici Luke Rijeka, ovisit će u prvom redu o mirovisnkim fondovima, koji drže oko 31 posto dionica Luke, odnosno njihovom eventualnom interesu da te dionice prodaju. Udio države u vlasništvu, uspije li prodati ponuđenih 11,75 posto past će na tek nešto iznad 25 posto pa je teško očekivati da će država i dalje prodavati svoje dionice, budući da bi time izgubila kontrolni paket od minimalno 25 posto udjela.


Mali dioničari drže desetak posto dionica, no u slučaju obvezujuće ponude Poljaka, gotovo je sigurno da neće svi prodati svoje dionice, tako da će ključnu ulogu igrati »mirovinci«.


CERP je objavio kako će se sve ponude s cijenom nižom od 49 kuna po dionici smatrati nevažećima, a najpovoljnijom će se smatrati ona s najvišom ponuđenom cijenom. Ponude mogu podnijeti sve fizičke i pravne osobe, domaće i strane, zastupane po investicijskom društvu koje je registrirani član Zagrebačke burze.