Investicijska konferencija u Dubaiju

Plivi nagrada za najbolji investicijski projekt u istočnoj Europi

Hina

„Ovo je još jedna potvrda da u Hrvatskoj postoje znanja i sposobnosti da uspješno konkuriramo na najzahtjevnijim svjetskim tržištima. Vjerujem da će ovo biti dodatni poticaj i drugima u okruženju da prepoznaju stručnost i profesionalnost u Hrvatskoj", istaknuo je predsjednik Uprave Plive Tihomir Orešković



Pliva Hrvatska, uz podršku hrvatskog Ministarstva gospodarstva i Agencije za investicije i konkurentnost, osvojila je nagradu za najbolji investicijski projekt u vrlo jakoj konkurenciji zemalja, kao što su Poljska, Češka, Slovačka, Turska i Srbija/Vojvodina.


„Ovo je još jedna potvrda da u Hrvatskoj postoje znanja i sposobnosti da uspješno konkuriramo na najzahtjevnijim svjetskim tržištima. Vjerujem da će ovo biti dodatni poticaj i drugima u okruženju da prepoznaju stručnost i profesionalnost u Hrvatskoj”, istaknuo je predsjednik Uprave Plive Tihomir Orešković.


U protekle dvije godine Pliva je investirala oko 200 milijuna dolara u nove proizvodne pogone u Savskom Marofu i Zagrebu. To je jedan od najvećih investicijskih ciklusa u povijesti ove kompanije i jedno od najvećih privatnih ulaganja u Hrvatskoj u posljednje dvije godine.




Investicija će rezultirati značajnim povećanjem proizvodnje gotovih oblika lijekova i aktivnih farmaceutskih supstancija, porastom izvoza, ali i čistijom proizvodnjom i novim zapošljavanjem, navode iz Plive.


Ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak kazao je povodom nagrade Plivi da je neosporno da je danas lakše investirati u Hrvatsku u odnosu na samo godinu dana ranije.


„Osim što samo promijenili zakonodavni okvir, imamo poticaje i olakšice za ulagače, ali što je još i važnije – promijenili smo i investicijsko okruženje te konkurentnost zemlje. Na sve moguće načine želimo dokazati koliko nam je važna proizvodnja, izvoz i svako novo radno mjesto, a posebno ona u visokotehnološkoj proizvodnji“, izjavio je ministar Vrdoljak.


Dodjela nagrada održala se u sklopu jedne od najvećih svjetskih investicijskih konferencija Annual Investment Meeting (AIM), koja se pod visokim pokroviteljstvom šeika Mohammeda Bin Rashida Al Maktouma, premijera i potpredsjednika Ujedinjenih arapskih emirata te vladara Dubaija, održava od 8. do 10. travnja ove godine u Dubaiju.


Na AIM-u je 2013. godine po prvi puta organizirana dodjela nagrada za najbolja izravna strana ulaganja. One se dodjeljuju nacionalnim agencijama za privlačenje investicija s ciljem promicanja doprinosa navedenih agencija u gospodarskom razvoju svojih zemalja.


Nagrade se dodjeljuju u 6 kategorija razvrstanih po sljedećim geografskim regijama: Afrika, Bliski istok i Sjeverna Afrika, Azija, Latinska Amerika, Središnja Amerika te Istočna Europa.


Investicijski projekti na natječaj su se mogli prijaviti isključivo na poziv organizatora, koji je unaprijed analizirao cijelo globalno tržište te velike investicijske projekte koji su se realizirali ili su započeli s realizacijom u 2013. godini. Nakon ulaska u uži izbor zemalja i na sam poziv organizatora, Agencija za investicije i konkurentnost prijavila je projekt Plive Hrvatska, na kojem je uspješno surađivala.


Stručni ocjenjivački sud od 10 međunarodno priznatih stručnjaka iz područja izravnih stranih ulaganja vrednovao je projekte po kriterijima visine investicije, broja ukupno novozaposlenih, izvoza, supstitucije uvoza, lokalnog utjecaja investicije, održivog razvoja te ekološki odgovornog poslovanja.