Premijer u Opatiji

Plenković: Referendum o euru je već održan. Tu nema dileme

Aneli Dragojević Mijatović

Foto Vedran Karuza

Foto Vedran Karuza

Naš cilj je tu sasvim jasan, strateški određen, referendumom potvrđen i prihvaćen. rekao je Andrej Plenković



OPATIJA Kad smo imali referendum o pristupanju Hrvatske Europskoj uniji glasali smo o Ugovoru o pristupanju, u kojem stoji da će Hrvatska pristupiti europodručju. Prema tome, referendum je održan, poručio je premijer Andrej Plenković danas u Opatiji gdje sudjeluje na Međunarodnoj konferenciji studenata prava “Elsa”, a odgovarajući na novinarsko pitanje.


O izgledima za ulazak u Europski tečajni mehanizam 2 (ERM2) već 2020., premijer je kazao da imamo dobre pokazatelje kad je riječ o ispunjavanju Maastrichtskih kriterija, imamo strategiju za uvođenje eura, priprema se pismo koje će uputiti ministar financija i guverner HNB-a koje se odnosi na korake koje ćemo učiniti da bismo ušli u Europski tečajni mehanizam 2, a koji je preduvjet za ostvarivanje članstva u europodručju. 


– Naš cilj je tu sasvim jasan, strateški određen, referendumom potvrđen i prihvaćen. Sve je to dio procesa europskog projekta koji je od 1990. strateško određenje svih hrvatskih vlada, svih sabora, svih vodstava, i tu nema nikakve dileme. To je politika kontinuiteta i onoga što je u interesu Hrvatske, zaključio je premijer Plenković.