Kritike središnje banke

Pala vrijednost američkog dolara, a krivac je ovaj put – Donald Trump

Hina

Reuters

Reuters



 Na svjetskim valutnim tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta prošloga je tjedna pala nakon što je predsjednik SAD-a Donald Trump kritizirao politiku američke središnje banke i kazao da snažan dolar ne ide u prilog SAD-u.


Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na šest najvažnijih svjetskih valuta, prošloga je tjedna skliznuo 0,35 posto, na 94,41 bod.Pritom je cijena američke valute prema japanskoj oslabila 0,85 posto, na 111,40 jena.

Dolar je oslabio i u odnosu na europsku valutu, pa je tečaj eura porastao 0,35 posto, na 1,1725 dolara.


Dolarov indeks dosegnuo je polovicom tjedna najvišu razinu u godinu dana, 95,62 boda, nakon što je predsjednik Feda Jerome Powell u svojim izvješćima u Kongresu u utorak i srijedu poručio da američko gospodarstva nastavlja stabilno rasti, zbog čega se može očekivati i nastavak postupnog povećanja kamatnih stopa.Fed je od početka godine u dva navrata povećao kamate za po 0,25 postotnih bodova, a procjenjuje se da će do kraja godine to učiniti još jednom, a možda i dva puta.

Zbog toga je u posljednja tri mjeseca dolar ojačao gotovo šest posto prema košarici valuta.


Činilo se da je dolar na putu još jednog tjednog dobitka, no u petak je na scenu stupio predsjednik Trump i u intervjuu CNBC-u kritizirao politiku američke središnje banke te izrazio zabrinutost zbog mogućeg negativnog utjecaja povećanja kamata Feda i jačanja dolara na gospodarstvo SAD-a i konkurentnost američkih kompanija.Kazao je kako snažan dolar stavlja Sjedinjene Države u lošiju poziciju te da kineski juan strmoglavo pada.

Slabljenje juana – oružje u trgovinskom ratu?


Tečaj dolara dosegnuo je, naime, u petak u jednom trenutku 6,8128 juana, najvišu razinu u više od godinu dana. Premda je kasnije skliznuo s te razine, to nije umirilo ulagače jer je samo posljedica prodaje dolara, a kupnje juana od strane kineskih banaka u državnom vlasništvu.Trgovci kažu da iznosi prodaje dolara nisu bili veliki, pa se čini da je cilj kontrolirani proces deprecijacije juana, koji je posljednjih tjedana pod pritiskom zbog trgovinskog rata između SAD-a i Kine.

Ulagači se plaše da je slabljenje juana novo oružje na koje se odlučio Peking u trgovinskom ratu s Washingtonom koji se dosad vodio međusobnim uvođenjem carina na uvoz određenih proizvoda.


Slabljenjem juana, naime, kineski proizvodi na inozemnim tržištima postaju cjenovno konkurentniji.


»Slabiji juan povećava zabrinutosti u vezi trgovinskog rata«, kaže Shusuke Yamada, strateg u Bank of America Merrill Lynch.


Globalna su tržišta vrlo osjetljiva na bilo kakve veće pomake tečaja juana. Kada je Kina u 2015. godini neočekivano devalvirala juan, to je izazvalo velika previranja na globalnim financijskim tržištima jer je izazvalo zabrinutost ulagača u vezi situacije u drugom po veličini svjetskom gospodarstvu.


Trgovinske napetosti između SAD-a i Kine dodatno su povećane u petak nakon što je Trump poručio da je spreman uvesti carine na sav uvoz iz Kine, vrijedan 500 milijardi dolara.


Ulagače zabrinjavaju i trgovinske napetosti između SAD-a i Europske unije. Dužnosnici iz Europske komisije poručili su uoči sastanka o trgovinskim pitanjima idućega tjedna u Washingtonu da pripremaju listu američkih proizvoda na koje bi uveli carine u slučaju da Trump ostvari svoju prijetnju o uvođenju carina na uvoz automobila iz EU-a.


»Mislim da je Wall Street podijeljenog mišljenja po trgovinskim pitanjima. Jedni vjeruju da će ovo voditi u globalnu recesiju, dok drugi vjeruju da Trump nastoji dovesti drugu stranu za pregovarački stol«, kaže Robert Pavlik, strateg u tvrtki StateStone Wealth.


Od početka svibnja Kina i SAD održale su nekoliko krugova pregovora u kojima SAD pokušava smanjiti svoj trgovinski deficit s Kinom od 375 milijardi dolara, no bez rezultata.