Državni zavod za statistiku

Pad građevinskih radova u prosincu i tijekom cijele 2015.

Hina

Snimio Damir ŠKOMRLJ / NL arhiva

Snimio Damir ŠKOMRLJ / NL arhiva

Obujam građevinskih radova u Hrvatskoj u prosincu prošle godine pao je za 2,2 posto na godišnjoj razini, a u odnosu na studeni smanjen je za 2,1 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).

ZAGREB Obujam građevinskih radova u Hrvatskoj u prosincu prošle godine pao je za 2,2 posto na godišnjoj razini, a u odnosu na studeni smanjen je za 2,1 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).Izvješće DZS-a pokazuje da je, prema kalendarski prilagođenim podacima, na međugodišnji pad građevinskih radova u prosincu utjecao pad njihova obujma na ostalim građevinama od 5,8 posto, dok je na zgradama ostvaren rast za 3,6 posto.

Prema izvornim indeksima, obujam građevinskih radova tijekom cijele 2015., u odnosu na prethodnu godinu, pao je za 0,6 posto pri čemu je na zgradama povećan za 0,9 posto, a na ostalim građevinama pao je za 1,8 posto.


Tako je u prosincu, nakon tri mjeseca uzastopnog pada pada od kolovoza do listopada te oporavka u studenom, fizički obujam građevinskih rodava ponovno pao na godišnjoj razini. Naime, obujam građevinskih radova u studenom prošle godine na godišnjoj je razini porastao za 2,1 posto, u listopadu je smanjen 4,8 posto, rujnu 1,5, a u kolovozu 0,5 posto.


Prema izvornim indeksima, građevinski radovi u prosincu 2015. u odnosu na prosinac 2014. veći su za 0,8 posto.




Prema strukturi odrađenih sati na gradilištima, u prosincu lanjske godine 45,7 posto satnice odrađeno je na zgradama, a 54,3 posto na ostalim građevinama. Od ukupnog broja odrađenih sati, 54,2 posto odrađeno je na novogradnji, a 45,8 na ostalim radovima.


Tijekom cijele prošle godine, 44 posto radnih sati utrošeno je na zgradama, a 56 posto na ostalim građevinama. Pritom je 53,5 posto sati odrađeno na novogradnjama, od čega 27,7 posto na zgradama, a 25,8 na ostalim građevinama.