Preliminarni podaci

Otkriveni turistički rezultati: U srpnju 350 tisuća noćenja manje nego lani

Hina

Foto Damir Škomrlj

Foto Damir Škomrlj



ZAGREB Prema preliminarnim podacima za srpanj koje je Jutarnji list dobio od Hrvatske turističke zajednice, turizam je u sedmom mjesecu ipak zabilježio minus i to od 1,5 posto u noćenjima te 1,2 posto u dolascima.


Konkretnije, prema tim podacima, u Hrvatsku je u mjesecu srpnju stiglo 4,6 milijuna turista, koji su ostvarili 30,5 milijuna noćenja, a prema usporedbi s rezultatima za srpanj iz 2018. riječ je o oko 350 tisuća noćenja manje nego lani, kad smo u odnosu na godinu ranije (2017.) ostvarili rast od gotovo dva posto, objavio je Jutarnji list u subotu.


Iako je riječ o padu od samo 1,5 posto, realne brojke ipak su prilično velike s obzirom na to da zbog sezonalnosti turizma najviše prometa i dalje ostvarujemo u srpnju i kolovozu pa se i blag padu tom dijelu godine može snažno odraziti na ukupne godišnje rezultate.

Ipak, usprkos tome što su pokazatelji za srpanj u blagom minusu, podaci HTZ-a pokazuju i da je dosadašnji dio godine ipak zadržao plus i to u iznosu od jedan posto kad su u pitanju noćenja te 3,5 posto u slučaju dolazaka.




U Hrvatsku je tako u prvih sedam mjeseci stiglo sve skupa 11,5 milijuna turista, koji su ostvarili 56,8 milijuna noćenja, no konačni službeni podaci, poručuju iz HTZ-a, ipak će biti dostupni u utorak.