Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
7. prosinca 2019.
Pozdravila EK

Osniva se Feelsgood, prvi hrvatski fond za ulaganja s društvenim učinkom

Photo by Christian Dubovan on Unsplash
Photo by Christian Dubovan on Unsplash
Autor:
Objavljeno: 3. listopad 2019. u 14:16 2019-10-03T14:16:53+02:00

BRUXELLES Europska komisija je u četvrtak pozdravila osnivanje fonda Feelsgood, prvog hrvatskog fonda za ulaganja s društvenim učinkom, koji će pomagati hrvatskim poduzećima s ekološkim i društvenim učinkom koja su u ranoj fazi razvoja ili u fazi rasta.

"U Hrvatskoj je se osniva novi fond Feelsgood, koji se financira iz Europskog investicijskog fonda i Junckerovog plana, i to je dobra vijest. Ne samo što će se ključnim sektorima kao što su kružno gospodarstvo i zdravstvo pružiti financijski poticaj, nego će ta poduzeća uz to proizvesti i pozitivan društveni učinak", izjavio je potpredsjednik Europske komisije nadležan za euro i socijalni dijalog Valdis Dombrovskis.

U Zagrebu se u četvrtak osniva Feelsgood, prvi hrvatski fond za ulaganja s društvenim učinkom. Vrijednost fonda iznosi 30 milijuna eura, a sredstva će se dodjeljivati novim perspektivnim hrvatskim poduzećima s ekološkim i društvenim učinkom koja su u ranoj fazi razvoja ili u fazi rasta. Doprinos Europskog investicijskog fonda (EIF) fondu Feelsgood iznosi 15 milijuna eura te se gotovo u cijelosti financira iz Europskog fonda za strateška ulaganja (EFSU), odnosno okosnice Plana ulaganja za Europu ili tzv. Junckerovog plana.

"EIF će potporom fondu Feelsgood ostaviti još jedan pozitivan trag u hrvatskom gospodarstvu. Ovaj ćemo put to učiniti stvaranjem novih prilika za ulaganje u nova perspektivna hrvatska poduzeća s ekološkim i društvenim učinkom kako bismo osigurali održivi razvoj hrvatskoga gospodarstva i doprinijeli sposobnosti Hrvatske da odgovori na glavne društvene i ekološke izazove današnjice,"rekao je glavni izvršni direktor Europskog investicijskog fonda Uli Grabenwarter.

Feelsgood je prvi fond za ulaganja s društvenim učinkom u Hrvatskoj i prvi fond poduzetničkog kapitala kojim upravlja isključivo hrvatski tim. Rad fonda podupire skupina akademskih stručnjaka iz četiri akademske institucije u Hrvatskoj i Sloveniji, a zadaća im je savjetovati mala i srednja poduzeća o kriterijima učinka i mjerenju napretka.

Fond Feelsgood ulagat će u nova perspektivna hrvatska poduzeća koja posluju u sektoru financijske uključenosti i kružnoga gospodarstva te poljoprivrednom, obrazovnom i zdravstvenom sektoru. U radu upravljačkog tima fonda sudjelovat će i dva istraživača sa Sveučilišta u Zagrebu i Ekonomskog instituta Zagreb. Njihova je zadaća mjeriti i pratiti društveni učinak ulaganja, odnosno ključne pozitivne promjene koje doprinose rješavanju gorućih društvenih ili ekoloških problema. Za sredstva iz fonda Feelsgood moći će se prijaviti i poduzeća iz Slovenije, navodi Komisija.

"Feelsgood je spreman osigurati dugoočekivani pametni kapital za hrvatska i slovenska mala i srednja poduzeća koja osim dobiti nastoje ostvariti i pozitivan društveni i ekološki učinak", rekla je, prema priopćenju Europske komisije Renata Brkić, osnivačka partnerica fonda Feelsgood.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.