Najave

Organizacijske promjene i u naftnoj kompaniji: Od veljače i ožujka prijete otkazi i u Ini?

Bojana Mrvoš Pavić

Foto Sergej Drechsler

Foto Sergej Drechsler

Organizacijskim promjenama predviđeno je ukidanje određenih radnih mjesta i smanjivanje broja izvršitelja, potvrđeno je našem listu iz Ine



ZAGREB S prvim danom veljače, nakon toga opet i 1. ožujka, u Ini na snagu stupaju organizacijske promjene kojima je predviđeno ukidanje određenih radnih mjesta, odnosno smanjivanje broja izvršitelja na pojedinim radnim mjestima – potvrđeno je našem listu iz Uprave Ine.


Na pitanje o kojem broju otkaza je riječ, odgovaraju kako je preuranjeno govoriti o broju radnika koji će potencijalno biti višak, a pogotovo o broju radnika kojima će se iz poslovno uvjetovanih razloga u konačnici i otkazati ugovori o radu. Dodaju kako će, međutim, doći i do formiranja »značajnog broja novih radnih mjesta«. Kolikog, nije poznato.


Uprava opovrgava neslužbene informacije prema kojima je ove godine već bilo otpuštanja, napominjući kako u ovoj godini do sada nije bilo otkazivanja iz poslovno uvjetovanih razloga. Potencijalni višak temeljem navedenih organizacijskih promjena odnosi se, kažu, na različite djelatnosti i radna mjesta različitih razina te, ističu, ne uključuje radna mjesta u Rafineriji nafte Sisak.




Kako se može čuti u sindikatima Ine, organizacijske promjene na snagu će stupiti s tim datumima – neke već od 1. veljače, druge pak mjesec dana kasnije, no Uprava sindikatima tek treba na savjetovanje dati odluku o kolektivnom višku radnika. To uistinu znači da je preuranjeno govoriti o broju radnika koji će postati viškom. Što se tiče radnika u Sisku, tamo otkaza u ovoj godini neće biti, kako je i ranije naglašavano, i riječ je o posebnom programu o kojem će se, kažu u sindikatima, u ovoj godini tek pregovarati.


Kako napominju sindikalisti s kojima smo razgovarali, i kad nove organizacijske promjene stupe na snagu 1. veljače, odnosno 1. ožujka, tek slijedi savjetovanje tijekom kojeg će se nastojati pronaći druga radna mjesta za one koje se bude smatralo viškom. Što se tiče sisačke rafinerije, napominju, predviđeno je da tamo prerade nafte više neće biti, no ostat će neka druga radna mjesta, odnosno s upravom tek slijede pregovori o transformaciji rafinerijske prerade.


Skore organizacijske promjene u Ini nipošto nisu novost, jer ih je, kako se može čuti od upućenih, samo u razdoblju od 2016. do 2018. bilo sedamdesetak. Prema kolektivnom ugovoru, otpremnine iznose 60 posto bruto plaće po godini staža.