Vjerovnici u problemima

OTKRIVAMO PRVE PROCJENE Imovina Agrokora vrijedna 30, a dug se već popeo na 43 milijarde kuna

Jagoda Marić

Ivica Todorić, Foto: Denis LOVROVIĆ

Ivica Todorić, Foto: Denis LOVROVIĆ

Kako sada stvari stoje bit ćemo sretni, napominje nam jedan vjerovnik, ako na kraju naplatimo svojih 50 posto potraživanja



Agrokorovi vjerovnici čini se već sada znaju da će se morati odreći dobrog dijela svojih tražbina, jer su kako nam tvrde u neslužbenim razgovorima prve procjene pokazale da je Agrokorova imovina barem dvije milijarde eura manja od njegova duga.


U izvanrednoj upravi Agrokora ističu da se još ne zna koliki su dugovi, da se prikupljeni podaci još uvijek analiziraju i da će se tek nakon obrade moći reći točan iznos dugovanja.


Isto je i s procjenom vrijednosti imovine.




Naši sugovornici iz kruga vjerovnika kompanije kažu da je procjena da imovina vrijedi oko 28 do 30 milijardi kuna, i to s imovinom izvan Hrvatske, dok je dug najmanje 43 milijarde kuna.


Kad se vjerovnici s najstarijim tražbinama, odnosno s prvenstvom naplate, namire, odnos duga i imovine bit će još nepovoljniji za ostale vjerovnike, posebice ako se posebnim tužbama dio njih namiri imovinom iz susjednih zemlja, pa ona ne uđu u procjenu.


Kako sada stvari stoje bit ćemo sretni, napominje nam jedan vjerovnik, ako na kraju naplatimo svojih 50 posto potraživanja.