DZS

Nimalo ohrabrujući podaci: Značajno usporava rast hrvatskog gospodarstva

Jagoda Marić

Foto Sergej Drechsler

Foto Sergej Drechsler

DZS je objavio i nimalo ohrabrujuće podatke o prometu u industriji po kojima je ukupni sezonski i kalendarski prilagođen promet industrije u lipnju 2019., u usporedbi sa svibnjem 2019. pao je za 0, 9 posto



ZAGREB Usporava se, i to značajno, rast hrvatskog gospodarstva. U drugom je tromjesečju hrvatski BDP, prema sezonski prilagođenim podacima, objavio je Zavod za statistiku, rastao za 2,4 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine.


Značajno je to usporavanje rasta u odnosu na prvo tromjesečje kad je stopa rasta bila 3,9 posto u odnosu na isto razdoblje 2018. godine. Usporena je i stopa rasta u odnosu na prethodni tromjesečje.


Gospodarstvo je u drugom kvartala raslo za 0,2 posto u odnosno na prvi kvartal. U tom je prvom tromjesečju ove godine rast u odnosnu na prethodi, zadnji kvartal 2015. godine, bio čak 1,5 posto.




Podaci pokazuju to da slabe stope rasta svih najvažnijih sastavnica BDP-a, potrošnje izvoza, brutto investicija, a izvoz roba u drugom je tromjesečju do negativan prilog rastu BDP-a.


Takav je rasplet bio očekivan s obzirom na to da gospodarstvo usporava li stagnira na najvažnijim hrvatskim tržištima u Italiji i Njemačkoj.


DZS je objavio i nimalo ohrabrujuće podatke o prometu u industriji po kojima je ukupni sezonski i kalendarski prilagođen promet industrije u lipnju 2019., u usporedbi sa svibnjem 2019. pao je za 0, 9 posto.


Na domaćem tržištu porastao je za 3,5 posto, a na inozemnom tržištu pao je za 9,5 posto.. U usporedbi s lipnjem 2018. godine pad je čak 9,7 posto, na domaćem tržištu 6,0 posto,a na inozemnom 16,8 posto.