Nezaposlenost u EU i Hrvatskoj najniža u posljednjih 10 godina

Hina



Nezaposlenost na razini Europske unije kliznula je u srpnju na najnižu razinu u nešto više od deset godina. a Hrvatska je ponovo među zemljama s najvećim padom u odnosu na isto razdoblje prošle godine, pokazuju podaci Eurostata.


U srpnju je sezonski prilagođena stopa nezaposlenosti utvrđena metodologijom Međunarodne organizacije rada (ILO) kliznula na razini Europske unije na 6,8 posto, sa 6,9 posto koliko je iznosila u prethodnom mjesecu, procijenio je europski statistički ured.


Time se spustila na najnižu razinu od travnja 2008. godine, napominju u Eurostatu.




U eurozoni stopa nezaposlenosti zadržala se u srpnju na razini prethodnog mjeseca kada je iznosila 8,2 posto i bila je najniža od studenog 2008. godine.


U EU je u srpnju bez posla bilo ukupno 16,823 milijuna građana, od čega 13,381 milijun u eurozoni.


U odnosu na lipanj broj nezaposlenih smanjen je u EU za 82 tisuće, te za 73 tisuće u eurozoni, navode u Eurostatu.


U odnosu na prošlogodišnji srpanj broj nezaposlenih smanjen je u EU za 1,949 milijuna, te za 1,368 milijuna u eurozoni.


Među zemljama EU-a čijim je podacima Eurostat raspolagao najnižu je stopu nezaposlenosti u srpnju bilježila Češka, od 2,3 posto. Slijede Njemačka i Poljska s 3,4 odnosno 3,5 posto.


Najviše stope nezaposlenosti bilježile su Grčka, 19,5 posto u svibnju, i Španjolska, 15,1 posto.


U Hrvatskoj je stopa nezaposlenosti mjerena ILO-ovom metodologijom u srpnju iznosila 8,8 posto i bila je za 0,2 postotna boda manja nego u prethodnom mjesecu. Bez posla je u prošlom mjesecu prema Eurostatovim podacima bila 161 tisuća građana Hrvatske, četiri tisuće manje nego u lipnju.


U odnosu na prošlogodišnji srpanj njihov je broj smanjen za 38 tisuća.


Hrvatska je ujedno bila među zemljama EU-a s najvećim padom stope nezaposlenosti u srpnju u odnosu na isti prošlogodišnji mjesec, za 2,1 postotna boda.Najveći je pad stope nezaposlenosti u promatranom razdoblju zabilježio Cipar, za tri postotna boda.

Nezaposlenost mladih u EU također je blago smanjena u srpnju, kliznuvši na 14,8 posto, s 15 posto u prethodnom mjesecu.


Identičan je pad stope nezaposlenosti u toj dobnoj skupini zabilježen i u eurozoni, na 16,6 posto u srpnju.


Bez posla je u prošlom mjesecu u EU bilo 3,325 milijuna građana u dobi do 25 godina, od čega njih 2,365 milijuna u eurozoni.


Njihov je broj u odnosu na isti prošlogodišnji mjesec smanjen za 466 tisuća u EU, te za 294 tisuće u eurozoni.


Najniže stope nezaposlenosti mladih bilježile su u srpnju Njemačka, 6,1 posto, Malta, 6,3 posto, i Češka, 6,6 posto.


Najviše su pak stope nezaposlenosti mladih bilježile Grčka, 39,7 posto u svibnju, Španjolska, 33,4 posto, i Italija, 30,8 posto.


Eurostat nije raspolagao podatkom o nezaposlenosti mladih u Hrvatskoj u srpnju. U drugom je tromjesečju stopa nezaposlenosti u toj dobnoj skupini iznosila 22,6 posto, s nezaposlenih 35 tisuća građana u dobi do 25 godina, pokazuju podaci europskog statističkog ureda.