Ministar gospodarstva

‘Netko će morati odgovarati za propuste’: Horvat otvoreno o mogućem stečaju “3. maja”

Hina

Da bismo mi gospodina Debeljaka kao strateškog partnera uveli u proces restrukturiranja i da bi započeli s procesom restrukturiranja mi poslovnu, odnosno financijsku situaciju u cijeloj Uljanik grupi moramo dovest na nulu



Ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat izjavio je u petak da financijsku situaciju u Uljanik grupi treba svesti na nulu, kako bi započelo restrukturiranje u suradnji sa strateškim partnerom te najavio odluku o tome tijekom današnjeg i sutrašnjeg dana.


»Brojke i minus u temeljnom kapitalu su velike, od toga ne trebamo bježati«, kazao je Horvat novinarima na marginama 10. konferencije »Budućnost obiteljskih tvrtki«, koju organizira poslovni tjednik Lider.


»Tko će i na koji način sanirati prošlost i loše poslovne odluke, u smjernicama Europske komisije vrlo jasno piše – dioničari i vjerovnici«, dodao je.




»Da bismo mi gospodina Debeljaka, kao strateškog partnera, uveli u proces restrukturiranja i da bi započeli s procesom restrukturiranja mi poslovnu, odnosno financijsku situaciju u cijeloj Uljanik grupi moramo dovest na nulu. Na koji način, čijim novcem, da li novcem poreznih obveznika ili nekim drugim načinom, tijekom današnjeg ili sutrašnjeg dana pokušat ćemo naći neki od izvora financiranja kojim će to biti moguće«, rekao je Horvat.


Dodao je kako se, prema brojkama koje je Tomislav Debeljak nakon data rooma »stavio na stol«, pojavilo 1,1 milijarda eura minusa u temeljnom kapitalu.


»Da bi se restrukturiranje uopće dogodilo, mora se donijeti odluka na koji će se način taj minus u poslovnim knjigama sanirati, odnosno na koji će način to netko tko će se ohrabriti i ući kao strateški partner i financirati, odnosno prvo međufinancirati proces izrade plana restrukturiranja, a nakon toga i pratiti program restrukturiranja«, rekao je Horvat.


Zajedničku odluku o tome najavio je tijekom današnjeg i sutrašnjeg dana.


Kazao je kako mu je Debeljak jučer ponovio da nije spreman financirati dugove iz prošlosti.


Upitan znači li to da će se povući partner iz Belgije Jan de Nul, za koji Uljanik gradi jaružalo, rekao je da Belgijci čekaju odluku koja se ne može odgađati.


»Dvije su varijante u ovom trenutku moguće – ili ćemo imati povjerenja i taj brod zajedničkim snagama Debeljaka i Vlade završiti u Puli ili ćemo prihvatiti činjenicu da ćemo morati platiti oko 22 milijuna eura, taj brod otegliti i dati priliku Jan de Nulu da ga završi negdje drugdje, ali i spasiti 124 milijuna eura državnih jamstava koja u ovom trenutku ozbiljno pritišću na proračun«, rekao je Debeljak.


Dodao je kako će odluke koje će se donositi u Uljanik grupi neće biti ekskluzivne odluke ministra gospodarstva, nego Vladine, uz prethodni dogovor svih koalicijskih partnera.


Na pitanje znači li to da se konačna odluka hoće li i na koji način Brodosplit i Fincantieri ući u Uljanik mora donijeti danas ili sutra, odgovorio je kako bi on »volio da neke procese više ne odgađamo«.


Najavio je kako će se učiniti sve da se osigura deblokada računa u 3. maju te kako se radi na tome da Porezna uprava, Fina i HEP barem u jednom trenutku odblokiraju račun.


Uprava Uljanika trenutku ulaže maksimalne napore da sa dobavljačima napravi prolongat ili deblokadu. Uspijemo li to kroz ovih par dana brodogradnja će živjeti i u Puli i u Rijeci, dodao je.


»No, dogodi li se stečaj, nama u ovom trenutku to nije definitivno ne. Mislim da se i kroz stečajni postupak kontinuitet brodogradnje u Rijeci može osigurati«, zaključio je ministar.


Kasnije je, uoči sjednice Vlade, Horvat dodao da službe u ministarstvu »češljaju« brojke koje je Debeljak stavio na stol te da će se danas i sutra znati je li podatak o minusu od 1,1 milijarde eura u redu ili ne.


»Bez obzira na to, situacija nije dobra«, dodao je i ponovio da će se napraviti sve da se danas ili sutra deblokira račun 3. maja.


Donese li se odluka o saniranju bez obzira na iskazane brojke, ona će po Horvatovim riječima biti politička, ali je dodao kako nije za to da država pokriva tuđe dugove i propuste, za koje će netko morati odgovarati.


Ustvrdio je da minusi nisu od jučer i da su stvarani i prikrivani godinama te da je politička odluka da se to raščisti dobra.