Uzvratni posjet

Neočekivan poziv iz Beograda: “Dovedite mlade Riječane, naši startupi zarađuju milijune”

Vladimir Mrvoš

Foto Naučno-tehnološki park Beograd

Foto Naučno-tehnološki park Beograd

Prijedlog je da se i ICT stručnjaci iz Rijeke i Beograda povežu, upoznaju i razmjene iskustva jer su startup tvrtke iz Naučno tehnološkog parka već ostvarile prihod od 16,5 milijuna eura



BEOGRAD Uzvratnim susretom u Privrednoj komori Beograda, kojem je prethodila svečana večera u okviru »Dana Opatije« u poznatom restoranu »Tri šešira« na Skadarliji, održan je poslovni forum te bilateralni susreti pedesetak gospodarstvenika iz Beograda i Primorsko-goranske županije. Susretu su prisustvovali gospodarstvenici iz područja trgovine, turizma, prehrambene industrije, građevinarstva, informacijsko-komunikacijskih tehnologija, špedicije te drugih grana industrije, a sastali su se u cilju pronalaženja mogućnosti nove i nastavka dosadašnje uspješne poslovne suradnje.


Ovaj poslovni forum prema riječima sudionika bio je još jedna odlična prilika za unaprijeđenje već uspješne suradnje gospodarstva Beograda i Primorsko-goranske županije. Delegaciju iz Primorsko-goranske županije činilo je više od dvadesetak gospodarstvenika, koju su predvodili Vidoje Vujić, predsjednik HKG – Županijske komore Rijeka i Marko Filipović, zamjenik gradonačelnika Rijeke.


Domaćin Foruma, Aca Popović direktor Privredne komore Beograda, izrazio je zadovoljstvo velikim zanimanjem gospodarstvenika za suradnjom, ali je istaknuo da je prilikom poslovnih susreta, važno definirati ostvarive načine suradnje, koji neće biti samo kratkoročni, već to treba biti vizija koja će postaviti dugoročne i kvalitetne gospodarske aktivnosti.





Vidoje Vujić naglasio je da je uloga gospodarskih komora važna te je neophodan i intenzitet i kvalitet suradnje što većeg broja gospodarstvenika iz Srbije i Hrvatske, ali i cijele regije jugoistočne Europe, kako bi udruženi mogli izaći na treća tržišta. To je potkrijepio činjenicom da devet zemalja iz tog dijela Europe ostvaruju izvoz u EU u iznosu od samo 45 milijardi, a sama Austrija 150 milijardi eura.


Marko Filipović predstavio je gospodarske potencijale Rijeke i napomenuo da je Rijeka prometno najbliža pomorska luka Beogradu, te da su to već mnoge tvrtke u Beogradu i prepoznale.



Član Gradskog vijeća grada Beograda Dragomir Petronijević predstavio je koje mogućnosti pruža »Naučno tehnološki park« u Beogradu i predložio da se kroz projekt mladi ICT stručnjaci iz Rijeke i Beograda povezuju, upoznaju i razmjene iskustva, jer da su startup tvrtke iz tog parka već ostvarile prihod od 16,5 milijuna eura. On je naglasio i da je Grad Beograd spreman za realizaciju inicijativa koje kolege iz Rijeke budu uputile.


Bilo je i riječi o Dunavskoj i Jonsko-jadranskoj inicijativi, a učesnici skupa su se i složili, da bi zemlje unutar tog područja trebale potpisati Ugovor kojim bi se definirale aktivnosti u cilju poboljšanja poslovanja, poslovnih rezultata i gospodarskog ambijenta 22 zemlje članice te omogućilo povezivanje institucija iz tog područja. Kao prioriteti označeni su multimodalni transport, turizam i zelena ekonomija te zajednički projekti prema fondovima EU. Vidoje Vujić naglasio je da je jedan od prioriteta i uvođenje »tranzitnih traka« na granici Hrvatske i Srbije kako kamioni ne bi čekali na carinske i ostale formalnosti po više sati.