Nevolje u brodogradnji

Nema plaća u Uljaniku: Radnici najavljuju da će već u ponedjeljak nekome doći pod prozor

P. N.

foto: arhiva NL

foto: arhiva NL

Iz Končarove kompanije napominju da i dalje "ulažu napore" i "pokušavaju pomoći u nastaloj situaciji", prije svega jer im je "važan opstanak brodogradnje u Istri, Primorju i Hrvatskoj”.



Državna banka HBOR, javlja Jutarnji list, “odbila je kreditni zahtjev Kermas energije, tvrtke Danka Končara, koja je ta sredstva planirala pozajmiti Uljaniku kako bi se isplatile plaće za ukupno 4360 radnika u brodogradilištu. Tu informaciju neslužbeno nam je potvrdio član Vlade koji je ujedno i član Nadzornog odbora HBOR-a”.


“HBOR je zahtjev Kermas energije odbio zato što kredit može biti odobren za izgradnju broda, ali ne i za davanje pozajmice Uljaniku”, rekao je novinarima izvor iz Vlade.


U tekstu se napominje da plaće u Uljaniku, prema kolektivnom ugovoru, trebaju biti isplaćene najkasnije do 15. u mjesecu, ali nakon što je HBOR odbio zahtjev za spomenuti kredit, informiraju novinari, “postaje upitno može li uopće uprava Uljanika radnicima isplatiti plaće i sa zakašnjenjem od nekoliko dana”.




– Uprava Uljanika, resorno ministarstvo (gospodarstva, nap. p.) i svi uključeni u pripremu restrukturiranja brodogradilišta intenzivno rade na osiguravanju sredstava za plaće. Naglašavamo da sutrašnjim danom plaća kasni jedan dan. S obzirom na to da se tijekom rujna očekuju prvi pozitivni efekti početka Programa restrukturiranja, uprave svih društava Grupe o svakom novom momentu pravovremeno će izvještavati sve radnike putem rukovoditelja, sindikata, i ukupnu javnost”, odgovorili su jučer iz Uljanika na pitanje o plaćama, koje im je postavio Jutarnji list.


Iz Končarove kompanije napominju da i dalje “ulažu napore” i “pokušavaju pomoći u nastaloj situaciji”, prije svega jer im je “važan opstanak brodogradnje u Istri, Primorju i Hrvatskoj”.


Situaciju s neisplatom plaća za Jutarnji list su komentirali i radnici.


– Danas je blagdan pa nam se nitko iz uprave ne javlja, a prema nekim našim saznanjima plaća možda neće biti isplaćena niti u petak. Ako plaća do petka ujutro ne bude isplaćena, mi ćemo morati pokrenuti proces mirenja (zakonski korak koji prethodi eventualnom stupanju radnika u štrajk). Ali, ako plaće ne budu isplaćene, ja mislim da će radnici već u ponedjeljak sami doći odgovornima ispod prozora. Čini mi se da ima nesuglasica i u Vladi glede pomoći kako bi se osigurala sredstva za isplatu plaća u brodogradilištu. Radnici više ne vjeruju upravi i njihovim pričama, što i ne čudi jer je uprava u prvim priopćenjima tvrdila da su sredstva za plaće osigurana”, rekao je jučer novinarima Đino Šverko iz Sindikata metalaca.


Njegov kolega Boris Cerovac iz Jadranskog sindikata pak podsjetio je da je “svaki od 4360 radnika trebao dobiti 1640 kuna regresa” te ustvrdio da “sindikatu ne preostaje više ništa drugo nego pokretanje procesa mirenja koje prethodi štrajku”.