Zlatni primjer

Najveći investicijski zamah u povijesti: Novi pogon udvostručit će Plivinu proizvodnju supstancija za lijekove

Branko Podgornik

Tihomir Orešković u novom Plivinom pogonu / Snimio Denis LOVROVIĆ

Tihomir Orešković u novom Plivinom pogonu / Snimio Denis LOVROVIĆ

Sretan sam i ponosan. Teva  je u proteklih četiri-pet godina u Hrvatsku uložila više od 1,3 milijarde kuna, izjavio je premijer Tihomir Orešković



SAVSKI MAROF  Premijer Tihomir Orešković jučer je simbolično pustio u rad novi pogon Plive u Savskom Marofu, koji će udvostručiti njezinu proizvodnju supstancija za lijekove. Pogon je vrijedan pola milijarde kuna, a u njemu se zaposlilo više od stotinu hrvatskih stručnjaka. To je već treći pogon Plive na lokaciji zapadno od Zagreba, na kojoj se već godinama proizvodi azitromicin, glasoviti sumamed.


– Sretan sam i ponosan. Ovo je zlatni primjer uspješne firme. Ona je u proteklih četiri-pet godina u Hrvatsku uložila više od 1,3 milijarde kuna, izjavio je premijer, misleći i na multinacionalnu kompaniju Teva, koja je Plivu kupila prije osam godina. Orešković, koji je u toj kompaniji donedavno radio kao financijski direktor, srdačno se pozdravio sa članovima vodstva Plive i Teve, a oni su ga ponosno proveli kroz novi pogon gdje će se proizvoditi dvadesetak različitih supstancija za lijekove.


Gradnja pogona u Savskom Marofu jedna je od najvećih inozemnih investicija u proizvodnju u Hrvatskoj u proteklih nekoliko godina. Pliva je time doživjela, kažu u njezinoj upravi, »najveći investicijski ciklus u svojoj povijesti«. Postala je drugi najveći hrvatski izvoznik, a ima i najveći istraživački centar u zemlji u koji je prošle godine uloženo pola milijarde kuna, pohvalio se Mihael Furjan, predsjednik uprave Plive.  




– Više od 95 posto proizvodnje iz novootvorenog pogona namijenjeno je za izvoz, ponajprije u SAD, Kanadu, Japan, zemlje EU-a i Rusiju, izjavila je Romana Šantar, izvršna direktorica Tevine kompanije TAPI u Hrvatskoj. U taj pogon, kaže, ugradili su vrhunsku opremu. »Ponosni smo što možemo uspješno raditi u Hrvatskoj«, istaknula je Šantar s uvjerenjem da će Pliva pomoći oporavku hrvatskoga gospodarstva i zapošljavanja.


– Jedva čekam vaš poziv za otvaranje nove investicije koja bi trebala krenuti za nekoliko mjeseci, kazao je Orešković, pozivajući se na informacije koje je dobio od domaćina.