Kriza u Uljanik Grupi

NEMA ODUSTAJANJA! Završio štrajk radnika prvoga dana, nastavak slijedi u četvrtak

Hina

Strajkaši su prošli i kroz centar Pule zahtjevajući ostavke Uprave brodogradilišta/D. MARUŠIĆ/PIXSELL

Strajkaši su prošli i kroz centar Pule zahtjevajući ostavke Uprave brodogradilišta/D. MARUŠIĆ/PIXSELL

U štrajku ostajemo do ispunjenja zahtjeva, odnosno isplate plaća - rekao je predsjednik Štrajkaškog odbora Đino Šverko.



PULA Prvi dan štrajka u pulskom brodogradilištu Uljanik, koji je počeo u srijedu ujutro nakon neuspjelog petodnevnog mirenja, a zbog neisplate plaće za srpanj, poslijepodne je priveden kraju, a nastavak je u četvrtak. Štrajk je započeo u 7 sati, kada radnici Uljanika dolaze na posao. Nakon okupljanja unutar brodogradilišta i na svojim radnim mjestima, veći dio radnika je oko 9 sati izašao na ulicu ispred Uljanika i blokirao promet. Na cesti su ostali do 11 sati. Oko podneva štrajkaši su se uputili, uz pratnju policije, i na jedno i pol satni prosvjedni hod ulicama Pule kojom prilikom su im Puljani davali podršku.


– Štrajk u Uljanik Grupi u njezinih sedam društava i brodogradilištu »3.maj« u Rijeci nastavlja se u četvrtak. U štrajku ostajemo do ispunjenja zahtjeva, odnosno isplate plaća – rekao je  predsjednik Štrajkaškog odbora Đino Šverko.


Radnici traže i ostavku Uprave Uljanika, na čelu s predsjednikom Giannijem Rosandom koju smatraju najodgovornijom za trenutačnu situaciju. No, sindikati kažu kako u sklopu štrajka ostavku Uprave ne mogu tražiti jer je štrajk pokrenut zbog neisplate plaća.




Radnici Uljanika i sindikati rješenje trenutačnih problema traže od Vlade, koja, kako smatraju, treba odlučiti želi li brodogradnju ili ne. Najavili su i mogućnost prosvjeda ispred zgrade Vlade u Zagrebu, ali hoće li do toga doći još nije poznato.