Novi problemi

NEISPLATA PLAĆA Viadukt iz predstečaja odlazi u stečaj

Hina

Foto: D. JELINEK

Foto: D. JELINEK

Predstečajni postupak obustavljen je jer je Viadukt tijekom predstečajnog postupka više od 30 dana kasnio s isplatom plaće prema ugovoru ili pravilniku o radu, kolektivnom ugovoru odnosno svim drugim obvezama poslodavca prema radnicima dospjelim nakon otvaranja predstečajnog postupka



Zagrebački Trgovački sud obustavio je predstečajni postupak nad Viaduktom te će, zbog neisplate plaća za razdoblje od početka veljače do kraja svibnja, postupak nad tom građevinskom tvrtkom nastaviti kao stečajni postupak, objavio je u ponedjeljak Viadukt putem Zagrebačke burze.


Trgovački sud u Zagrebu je rješenje kojim se obustavlja predstečajni postupak te se on nastavlja kao da je podnesen prijedlog za otvaranje stečajnog postupka donio 7. srpnja.


U obrazloženju rješenja se podsjeća da je Viadukt 18. svibnja podnio prijedlog za otvaranje predstečajnog postupka, a taj je postupak sud otvorio 9. lipnja ove godine.




Predstečajni postupak obustavljen je, međutim, jer je Viadukt tijekom predstečajnog postupka više od 30 dana kasnio s isplatom plaće prema ugovoru ili pravilniku o radu, kolektivnom ugovoru odnosno svim drugim obvezama poslodavca prema radnicima dospjelim nakon otvaranja predstečajnog postupka.


Podneskom od 6. srpnja Viadukt i povjerenik predstečajnog postupka su predložili obustavu predstečaja pozivajući se na odredbe Stečajnog zakona, kojima je utvrđeno da će sud obustaviti postupak ako dužnik u tijeku predstečajnog postupka više od 30 dana kasni s isplatom plaća radnicima odnosno obveza prema radnicima dospjelim nakon otvaranja predstečajnog postupka.


Uvidom u potvrdu Ureda za velike porezne obveznike Porezne uprave od 5. srpnja utvrđeno je kako Viadukt nije isplatio plaću radnicima za razdoblje od 1. veljače do 31. svibnja 2017. godine.


Budući da je prijedlog za pokretanje predstečajnoga postupka podnesen 18. svibnja, proizlazi kako dužnik tijekom predstečajnog postupka više od 30 dana kasni s isplatom plaća, navodi se u obrazloženju rješenja i dodaje da Viadukt nije dokazao suprotno, odnosno da je u tijeku predstečaja uredno isplatio plaće.


Trgovački sud također podsjeća i na odredbe Stečajnog zakona prema kojima će sud, kada obustavi predstečajni postupak, po službenoj dužnosti nastaviti postupak kao da je podnesen prijedlog za otvaranje stečajnog postupka osim ako utvrdi da je dužnik sposoban za plaćanje i da je ispunio sve obveze prema vjerovnicima.


»Uvidom u potvrdu Financijske agencije od 5. srpnja 2017. utvrđeno je da je u razdoblju od 1. siječnja do 4. srpnja 2017. dužnikov račun bio blokiran 98 dana. Iz navedenog proizlazi kako dužnik nije postao sposoban za plaćanje i kako nije ispunio sve obveze prema vjerovnicima«, navodi u obrazloženju rješenja Trgovački sud, koji će stoga nastaviti postupak nad Viaduktom kao da je podnesen prijedlog za otvaranje stečajnog postupka.


Nakon što je protekli tjedan na Zagrebačkoj burzi cijena dionice Viadukta potonula 50 posto i tjedna zaključila uz cijenu od 60 kuna, danas je nastavljen daljnji pritisak. Oko 14,30 sati cijena dionice Viadukta bila je u minusu od čak 45 posto, na 33 kune, uz promet od oko 630 tisuća kuna.


Zagrebačka burza danas je, zbog rješenja Trgovačkog suda u Zagrebu, dionicu Viadukta svrstala u segment promatrana.