Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 4° 1
Sutra: 4° 4° 1
21. siječnja 2020.
Misija uspjela

Raketna topovnjača Vukovar vratila se iz NATO-ove operacije Sea Guardian

Raketna topovnjača Vukovar na ulasku u splitsku luku/M. CIKOTIĆ/Foto PIXSELL
Raketna topovnjača Vukovar na ulasku u splitsku luku/M. CIKOTIĆ/Foto PIXSELL
Autor:
Objavljeno: 24. rujan 2018. u 17:26 2018-09-24T17:26:00+02:00

Raketna topovnjača Vukovar je prvi brod Hrvatske ratne mornarice koji je sudjelovao u NATO-ovoj operaciji i preplovio je više od 4100 nautičkih milja - istaknuo je potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević čestitajući posadi na uspješno obavljenoj zadaći.

SPLIT Raketnu topovnjaču »Vukovar» s 33 člana posade koja se u ponedjeljak vratila iz NATO-ove operacije potpore miru »Sea Guardian» u vojnoj luci Lori sirenama su pozdravili brodovi Hrvatske ratne mornarice, a kako je istaknuto, u tri tjedna na Sredozemlju naša je topovnjača prešla najviše milja među brodovima u taktičkoj grupi.

- Raketna topovnjača Vukovar je prvi brod Hrvatske ratne mornarice koji je sudjelovao u NATO-ovoj operaciji i preplovio je više od 4100 nautičkih milja - istaknuo je potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević čestitajući posadi na uspješno obavljenoj zadaći.

Podsjetio je kako je naša prisutnost u Sredozemnom moru nastavak pomorske tradicije, ali i prilika za interakciju s najmodernijim vojnim pomorskim sustavima. Po njegovim riječima, ovim sudjelovanjem otvorili smo put našim mornarima, našoj ratnoj mornarici koji će omogućiti stjecanje važnih iskustava i znanja u suočavanju s najsuvremenijim oblicima prijetnji i ugroza.

- Ulažući u razvoj regionalne pomorske sigurnosti, podupirući borbu protiv terorizma, proliferacije oružja i ljudi, osiguravanjem slobode plovidbe, štiteći ključnu infrastrukturu s ciljem stvaranja situacijske svijesti stvara se prijeko potreban bazen znanja - istaknuo je Krstičević.

PXL_240918_22077682

Dodao je kako je to i važan doprinos Hrvatske zajedničkim naporima saveznika u osiguravanju sigurnosti na moru jer se, kako je rekao, interesi i sigurnost Hrvatske ne brane samo na njezinim granicama, nego i ondje gdje ugroze nastaju.

- Uspješnost operacije Sea Guardian ima izravni učinak na potencijalne sigurnosne prijetnje i održavanje sigurnoga i stabilnog stanja u bližem području i prostoru Jadranskog mora, što značajno i izravno utječe na hrvatsko gospodarstvo i društveni razvoj u cijelosti - rekao je Krstičević.

Ocijenio je da je posada raketne topovnjače »Vukovar« pokazala naše mornaričke sposobnosti, vjerodostojnost HRM-a i Hrvatske kao NATO saveznika djelovanjem hrvatskog broda na Sredozemlju.

- Bili ste profesionalni, izvršili ste zadaću u svom području operacije i time pridonijeli ugledu i prepoznatljivosti Hrvatske ratne mornarice - istaknuo je Krstičević.
Zapovjednik 1. HRVCON-a NATO-ove operacije »Sea Guardian«, kapetan korvete Nikola Bašić je rekao kako su brod i posada bili potpuno uvježbani i spremni za sve zadaće, što su na kraju uspješno i realizirali.

- Pokazali smo uvježbanost, učinkovitost, održivost i samostalnost djelovanja u svim fazama operacije - rekao je Bašić.

U izjavi novinarima istaknuo je kako je raketna topovnjača Vukovar u toj operaciji prešla najviše milja među brodovima u taktičkoj grupi te je pokrivala područje dugo oko 180 nautičkih milja i prosječno široko 100 nautičkih milja od zapadne obale Sicilije do obale Tunisa i prema Malti.

- Naša zadaća je bila stvaranje cjelovite pomorske situacijske slike, identifikacija potencijalnih prijetnji i njihovo praćenje i otkrivanje te razmjena podataka - objasnio je Bašić.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
PUST 2020.
Viškovo

PUST 2020.