Rijetki snimci

Pogledajte kako izgleda bliski susret sa zaštićenom jadranskom kornjačom

P. N.

Kornjača je spremno pozirala Mariji Oštarić i njezinom ocu

Kornjača je spremno pozirala Mariji Oštarić i njezinom ocu

Iako je bila smirena i puna povjerenja prema nama, odlučili smo je samo video i foto dokumentirati te je čim prije pozdraviti. Nismo je željeli uznemiravati - kaže 22-godišnja Marija Oštarić, studentica podvodnih znanosti i tehnologije na Sveučilištu u Zadru



PAG Marija Oštarić, 22-godišnja studentica podvodnih znanosti i tehnologije na Sveučilištu u Zadru ovjekovječila je svoj susret sa zaštićene jadranske kornjače glavate želve. Te snimke, kao i Marijini dojmovi objavljeni su na portalu morski.hr.


– Tog dana more mi je podarilo neprocjenjivo iskustvo, susret s morskom kornjačom, preciznije glavatom želvom (Caretta caretta). Kao što je vidljivo (u ne baš profesionalno snimljenoj snimci), na samom dnu, možda 10-ak metara od obale, morska kornjača  je našla sebi prigodno mjesto za predah. Nakon što sam oca, koji je ronio nekoliko metara od mene pozvala da je zajedno malo bolje promotrimo, ona je osjetila našu prisutnost i počela se lagano kretati. Tako su nastale fotografije. Iako je bila smirena i puna povjerenja prema nama, odlučili smo je samo video i foto dokumentirati te je čim prije pozdraviti. Nismo je željeli uznemiravati ili možda nenamjerno potjerati u dubine koje joj mogu predstavljati opasnost od zaplitanja u ribarske mreže koje, moram naglasiti,  još uvijek na našem području nisu modificirane na način da se onemogući zaplitanje morskih kornjača – prenosi svoje iskustvo Marija Oštarić na portalu morski.hr.