Pola stoljeća od havarije

Grčki brod Peltastis potonuo je nošen burom prije 51 godine nedaleko Šila

P. N.

Peltastis leži na morskom dnu, dubinu od osam do 30 metara, nedaleko Šila

Peltastis leži na morskom dnu, dubinu od osam do 30 metara, nedaleko Šila

Brodski sat je te kobne noći 8. siječnja pokazivao tri sata i 50 minuta kada je grčki brod Peltastis potonuo na moru između Šila i Klimna, te sobom povukao sedam članova posade i kapetana Theodorosa Belesisa



RIJEKA U noći sa 7. na 8. siječnja davne 1968. godine dogodila se jedna od najvećih morskih tragedija u našem kraju. Brodski sat pokazivao je tri sata i 50 minuta kada je grčki brod Peltastis potonuo otprilike na pola puta između Šila i Klimna, te sobom povukao sedam članova posade i kapetana Theodorosa Belesisa. Desetljećima nakon toga kružila je legenda kako Belesisovo tijelo i dalje stoji naslonjeno na brodskom kormilo što naravno nije istina. Kapetanov leš pronašao je jedan austrijski turist u ljeto 1968. godine nakon čega je pokopan na Kozali da bi kasnije njegovi posmrtni ostaci bili prebačeni u rodnu Grčku. Tijela preminulih članova posade pronađena su neposredno nakon nesreće.


Šezdeset metara dugi brod Peltastis isplovio je 7. siječnja u poslijepodnevnim satima iz Jurjeva nakrcan drvom prema Rijeci. Belesis se oglušio na upozorenje lučkog kapetana da ne isplovljava zbog jake bure. Nažalost, grčki kapetan podcijenio je snagu bure koja je u noći počela puhati orkanskom snagom u desni bok broda. Nisu pomogli brodski motori, ali ni sidra bačena u smjeru bure kojima se Belesis uzaludno pokušavao zaštiti od zanošenja boda prema strmoj obali. Sidra su proklizala kroz muljevito tlo i u 3.50 sati brod nošen burom krmom potonuo je nakon što je udario u strmu obalu. Utopilo se sedam članova posade, a četvorica su preživjela havariju uz teške ozljede. 


Brod Peltastis danas je u relativno dobrom stanju, leži na dubini od osam do 30 metara, te predstavlja atrakciju za brojne ronioce.