Skoro pa spreman za more

DOVRŠETAK VELIKOG PROJEKTA Porinuće novog trajekta “Četiri zvonika” Rapske plovidbe u rujnu

Orjana Antešić

Snimio Roni BRMALJ

Snimio Roni BRMALJ

Nakon njegovog porinuća slijedi finalno opremanje, a nova perjanica u rapskoj floti bit će potpuno završena do ugovornog roka, odnosno u prvim danima prosinca ove godine, kaže vlasnik i direktor Dalmonta Ivan Ivić



Na kraljevičkom navozu za porinuće u more spreman je trajekt »Četiri zvonika«, nova perjanica »Rapske plovidbe«.


Svečanost porinuća ovog najvećeg trajekta koji će povezivati Rabljane i njihove goste s kopnom, doznajemo od vlasnika Dalmonta Ivana Ivića, planirana je za subotu, 16. rujna.


Puno je simbolike u ovoj novogradnji, kako od rapske strane, tako i za Dalmontovo brodogradilište u Kraljevici. »Četiri zvonika« prva je velika novogradnja koja je na kraljevičkim navozima izgrađena nakon što je bivše državno brodogradilište završilo u stečaju 2012. godine.



Rapska plovidba (trenutačno) 4 broda / 1100 putnika / 166 vozilaČetiri zvonika                            1 brod /     600 putnika / 100 vozila


Za Rapsku plovidbu ovo je velik iskorak prema bržem, sigurnijem i ekonomičnijem povezivanju otoka s kopnom jer je riječ o trajektu koji će imati kapacitet prijevoza 100 vozila i oko 600 putnika. Usporedbe radi, ukupni kapacitet sadašnje rapske flote, u kojoj su četiri trajekta, je 166 vozila i nešto više od tisuću putnika. Nema potrebe zato pretjerano lamentirati o tome koliko će trajekt »Četiri zvonika«, s takvim kapacitetom ukrcaja, značajno smanjiti sate i kolone u Stinici i Mišnjaku iduće turističke sezone.


Sa četiri Cummisova glavna brodska motora, svaki snage 447 kilovata, novom trajektu osigurano je dovoljno »force« da može zaploviti i u uvjetima po kojima se Rabljani s postojećima, bitno manjim trajektima, nisu mogli upuštati u plovidbu. Trajekt »Četiri zvonika« tako je i konstruiran, a njegovu je projektnu dokumentaciju izradila renomirana kuća Navis Consult iz Rijeke.


»Četiri zvonika« trajekt je dug 79 metara i 17,5 metara širok, a moći će postizati brzinu od 12 čvorova. Njegova izgradnja košta blizu 8 milijuna eura, čiji je dio Rapska plovidba pokrila iz vlastitih sredstava, a ostatak kreditom HBOR-a.


Nakon njegovog porinuća slijedi finalno opremanje, a nova perjanica u rapskoj floti bit će potpuno završena do ugovornog roka, odnosno u prvim danima prosinca ove godine, kaže vlasnik i direktor Dalmonta Ivan Ivić.


snimio Roni BRMALJ


snimio Roni BRMALJ