Najmasovnija regata

BARCOLANA Tršćanski spektakl jedrenja s rekordnih 2689 brodova

Boris Perović

Kao i prošle godine, prvi je ciljem u luci u centru Trsta prošao krstaš »Spirit of Portopiccolo«, samo 57 minuta bilo je potrebno posadi vrhunskih tršćanskih jedriličara da savladaju 13,5 milja trokut polja do slovenske granice i natrag do Miramarea i luke



TRST Barcolana je ove nedjelje proslavila svoj zlatni pir, u akvatoriju Tršćanskog zaljeva održano je 50. izdanje najmasovnije svjetske regate. Veliki jubilej obilježen je na najljepši mogući način – novim rekordom po broju sudionika i istinskim spektaklom na regatnom polju. Na listi prijava našlo se čak 2.689 jedrilica, gotovo 600 plovila više od lanjske rekordne regate, prve na kojoj je premašena magična brojka od 2.000 sudionika. Šuma jedara zabijelila je more ispred Trsta, posadama nije bilo jednostavno pronaći slobodan prolaz kraj tolikih susjeda. Brojni gledatelji na rivi u Trstu i na vidikovcima iznad Trsta mogli su uživati u sportskom nadmetanju i prekrasnom sunčanom danu, uz idealan vjetar za jedriličarsko nadmetanje, buru jačine 15-ak čvorova.


Kao i prošle godine, prvi je ciljem u luci u centru Trsta prošao krstaš »Spirit of Portopiccolo«, samo 57 minuta bilo je potrebno posadi vrhunskih tršćanskih jedriličara da savladaju 13,5 milja trokut polja do slovenske granice i natrag do Miramarea i luke. Glavni favorit je opravdao očekivanja, vrlo brzo je nadoknadio zaostatak sa starta za najvećim protivnikom, jedrilicom »Tempus Fugit«, koja je u cilj ušla kao drugoplasirana. U pobjedničkoj posadi svoj doprinos dao je i gradonačelnik Trsta Roberto Dipiazza. Treće mjesto osvojila je posada jedrilice »Way of Life« koja je do ove godine bila poznata pod imenom »Maxi Jena« i koja osim pobjede 2009. godine u svojoj riznici ima desetak srebrnih medalja. Zanimljivo je da je nisku drugih mjesta nastavio dojučerašnji kormilar »Maxi Jene« Mitje Kosmina koji je od ove godine vezan uz novi jedriličarski projekt.


Poseban doprinos velikom jedriličarskom spektaklu dao je školski brod talijanske ratne mornarice »Amerigo Vespucci«, privezan u tršćanskoj luci, koji je poslijepodne bio otvoren za razgledavanje. Formalno je i taj 15-metarski jedrenjak s tri jarbola, izgrađen 1931. godine, sudjelovao na Barcolani, njegov je bio najviši startni broj u povijesti regate, 2.689.




Uoči starta desetke tisuća gledatelja oduševila je formacija talijanskog ratnog zrakoplovstva Frecce Tricolori, koja je prošarala nebo bojama talijanske trobojnice, upravo iznad linije starta između Miramarea i Barcole.


Poredak: 1. Spirit of Portopiccolo (kormilar Furio Benussi), 2. Tempus Fugit (Mitja Kosmina), 3. Way of Life (Gašpar Vinčec), 4. Viriella (Luca Botter), 5. Woodpecker Cube (Alberto Rossi), 6. Pendragon (Lorenzo Bodini), 7. Anemos II (Vasco Vascotto), 8. Ancilla Domini (Andrea Straniero), 9. Seven (Gerald Rend), 10. Adriatic Europa (Dušan Puh).