Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 3° 1
Sutra: 3° 3° 1
24. siječnja 2020.
Istraživanje

Alarmantni podaci: 93 posto mediteranskog ribljeg fonda prekomjerno izlovljeno

Foto: D. LOVROVIĆ
Foto: D. LOVROVIĆ
Autor:
Objavljeno: 4. travanj 2017. u 11:09 2017-04-04T11:09:24+02:00

Kad se riblji fond intenzivno lovi nema se vremena obnoviti i održati populacijsku razinu«, kaže Jann Martinsohn koji je vodio istraživačku skupinu za riblju populaciju u centru

Riblji fond u Mediteranu dramatično se smanjuje i zagađenje, klimatske promjene i prekomjerni izlov prijete bioraznolikosti toga mora, objavio je u ponedjeljak zajednički istraživački centar Europske unije.

Više od 90 posto ribljeg fonda prekomjerno se iskorištava a neke su na granici izumiranja. Tijekom posljednjih 50 godina nestalo je 34 posto riblje populacije na Mediteranu i 41 posto morskih sisavaca, objavio je centar.

»Kad se riblji fond intenzivno lovi nema se vremena obnoviti i održati populacijsku razinu«, kaže Jann Martinsohn koji je vodio istraživačku skupinu za riblju populaciju u centru.

Prošlog tjedna predstavnici 13 mediteranskih zemalja susreli su se na Malti i suglasili o programima zaštite ribljeg fonda i sprečavanja ilegalnog izlova.

Članice EU podržale su inicijativu za tješnju suradnju u zaštiti oceana s ciljem smanjivanja ljudskog utjecaja na svjetske oceane.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.