Istraživanje

Alarmantni podaci: 93 posto mediteranskog ribljeg fonda prekomjerno izlovljeno

Hina

Foto: D. LOVROVIĆ

Foto: D. LOVROVIĆ

Kad se riblji fond intenzivno lovi nema se vremena obnoviti i održati populacijsku razinu«, kaže Jann Martinsohn koji je vodio istraživačku skupinu za riblju populaciju u centru



Riblji fond u Mediteranu dramatično se smanjuje i zagađenje, klimatske promjene i prekomjerni izlov prijete bioraznolikosti toga mora, objavio je u ponedjeljak zajednički istraživački centar Europske unije.


Više od 90 posto ribljeg fonda prekomjerno se iskorištava a neke su na granici izumiranja. Tijekom posljednjih 50 godina nestalo je 34 posto riblje populacije na Mediteranu i 41 posto morskih sisavaca, objavio je centar.


»Kad se riblji fond intenzivno lovi nema se vremena obnoviti i održati populacijsku razinu«, kaže Jann Martinsohn koji je vodio istraživačku skupinu za riblju populaciju u centru.




Prošlog tjedna predstavnici 13 mediteranskih zemalja susreli su se na Malti i suglasili o programima zaštite ribljeg fonda i sprečavanja ilegalnog izlova.


Članice EU podržale su inicijativu za tješnju suradnju u zaštiti oceana s ciljem smanjivanja ljudskog utjecaja na svjetske oceane.