Odlične najave

Marina Punat grupa u rekonstrukciju i razvoj ponude planira do 2025. uložiti 160 milijuna kuna

Hina

Foto Mladen Trinajstić

Foto Mladen Trinajstić



PUNAT Marina Punat grupa, u okviru koje su marina, hotel, brodogradilište i drugi sadržaji, planira do 2025. godine ulaganja od oko 160 milijuna kuna a s ciljem rekonstrukcije kapaciteta i povećanja konkurentnosti nautičkih usluga, istaknuto je u ponedjeljak na konferenciji na kojoj su predstavljena najznačajnija ulaganja i planovi Marine Punat.


Marina Punat čini dobre i kvalitetne pomake, ima planove za budućnost, rekao je ministar turizma Gari Cappelli, koji je sudjelovao na konferenciji u Marini Punat a susreo se i predstavnicima turističkih zajednica otoka Krka.


Cappelli je istaknuo kako Hrvatska u nautičkom turizmu ima što pokazati, ali i naglasio i važnost ulaganja u kvalitetu usluge što donosi rezultate u svim oblicima turizma.




Hrvatska sada ima 72 marine s oko 17.500 vezova, a tome treba pridodati oko 20.000 suhih vezova, rekao je ministar, dodajući da se ove godine u charteru očekuje ukupno oko 480.000 turista te oko 3,1 milijuna noćenja.


Ove godine je u Hrvatsku došlo oko 54.000 brodica, a po Thomas istraživanjima prosječna potrošnja u nautičkom turizmu je oko 126 eura po osobi, dok je u charteru oko 186 eura. Budući je ukupni prosjek oko 80 eura, jasno je da su turisti, koji koriste usluge u nautičkom turizmu, uz one u zdravstvenom turizmu, daleko veći potrošači nego drugi turisti, istaknuo je Cappelli.


Nautički turizam važan je segment naše cjelokupne turističke ponude te će biti važna poluga i u budućoj strategiji razvoja turizma, rekao je ministar, poručujući kako će nautički i zdravstveni turizam biti važni segmenti buduće razvojne strategije.


“Daljnjim spajanjem nautičkog turizma s drugim oblicima selektivnog turizma kao što je zdravstveni turizam stvara se zaokružena cjelina kojom se omogućuje veća potrošnja i potražnja te je to ono čemu trebamo težiti. Takvi gosti traže visoku kvalitetu, a upravo su kvaliteta i održivi razvoj ono što će činiti naš turizam i u budućnosti konkurentnim”, rekao je Cappelli.


Naglasio je kako i ovogodišnja popunjenost objekata ukazuje da je ona bolja u objektima koji su kvalitetno investirali i na visokoj su razini.



“To je ono o čemu moramo razgovarati, a ne držati se samo fizičkih pokazatelja, jer oni neće biti meritorni sljedećih godina”, rekao je, spominjući pritom Italiju u kojoj su, kaže, fizički pokazatelji relativno dobri, ali financijski i do 20 posto manji.


“Očekujemo da ćemo ovu godinu završiti s blagom porastu fizičkih pokazatelja, ali i financijskih u odnosu na prošlu godinu, a to je bio i cilj, s obzirom na okruženje i damping cijene koje pružaju destinacije kao Turska, Tunis, Maroko…”, naglasio je Cappelli, dodajući da Hrvatska želi zadržati cijene, ali i nuditi kvalitetu za tu cijenu.


Na predstavljanju usluga Marine Punat rečeno je da je to najstarija marina u Hrvatskoj i najveća marina sjevernog Jadrana, u kojoj je zaposleno 150 ljudi, a surađuje s 30 kooperanata, koji zapošljavaju još 113 ljudi. Marina trenutno raspolaže s 1.450 vezova za plovila do 40 metara na čak 14 gatova.



Marina Punat u svojoj ponudi ima stalne vezove u moru i suhe vezove, restorane, bazen i wellness te pažljivo odabrane dodatne usluge i trgovine, uz vrhunski opremljen yacht servis.


Samo u Marinu Punat do 2025. godine planirana su ulaganja od 50 milijuna kuna, a uz ulaganje u druge sadržaje na razini grupe planirana su ulaganja od ukupno oko 160 milijuna kuna.


Osnivač i suvlasnik Marine Punat Dragutin Žic rekao je da se ta marina u 55 godina rada uspjela održati i uspješno poslovati, iako je bilo teških dana.


Pred tvrtkom su novi izazovi, naglasio je, dodajući kako očekuju od Vlade i lokalne samouprave da ih podupru, kako bi napravili daljnji iskorak i u marini i u brodogradilištu.