Krenule isplate plaća u Diokiju i omišaljskoj petrokemiji

Kraj agonije: radnicima Dine u Omišlju konačno sjele plaće na račun!

Marinko Glavan

Radnicima, međutim, nisu isplaćene sve zaostale plaće, već samo one što su ih trebali dobiti do 30. lipnja, no čini se da je ipak došao kraj višemjesečnoj agoniji djelatnika ovih tvrtki.



OMIŠALJ - Radnicima Dine u Omišlju konačno su sjele plaće na račun! 


Da je to istina, već se uvjerilo dvadesetak radnika petrokemije koji su jutros okupirali bankomate u Omišlju.


Nakon što je turski Caliskan uplatio predujam od pet milijuna eura na račune Diokija i Dine Petrokemije, počela je i isplata. Radnicima, međutim, nisu isplaćene sve zaostale plaće, već samo one što su ih trebali dobiti do 30. lipnja, no čini se da je ipak došao kraj višemjesečnoj agoniji djelatnika ovih tvrtki.




Međutim, nema čvrstih garancija da će plaće dalje biti isplaćivane svakog mjeseca budući da uprava Dine tek treba dogovoriti deblokadu računa do vlasničkog restrukturiranja petrokemije.


Dio Caliskanove uplate ići će i za plaćanje osnovnih operativnih troškova za pokretanje pogona za proizvodnju polietilena u Dini, za što su već započele pripreme.


»Ovisno o dinamici pokretanja rada postrojenja, nakon restrukturiranja Grupe predviđamo proizvodnju u vrijednosti od 160 do 200 milijuna eura namijenjenu pretežito izvozu, ali očekujemo i zatvaranje dijelova proizvodnih kapaciteta za čiji daljnji rad zbog nedostatka sirovina i posljedično nerentabilne proizvodnje nije pronađeno rješenje«, priopćeno je iz Uprave Diokija.