Pismo namjere

Končar zainteresiran za Uljanik: Nakon Brodotrogira, Kermas želi i u pulski škver

Hina

Foto: Marko Gracin

Foto: Marko Gracin

Krajem studenog Uljanik grupa je najavila da će uputiti poziv strateškim partnerima na uključivanje u investicijske programe, a vezano uz budući program restrukturiranja Uljanik Brodogradilišta



Uljanik Grupa izvijestila je u utorak da je zaprimila pismo namjere potencijalnog strateškog partnera Kermas energije iz Zagreba, za sudjelovanje u procesu restrukturiranja i diversifikacije Uljanik Brodogradilišta.


»Obavještavamo investicijsku javnost da je dana 12. prosinca 2017. zaprimljeno pismo namjere potencijalnog strateškog partnera Kermas energija d.o.o. Zagreb, za sudjelovanje u procesu restrukturiranja i diversifikacije društva Uljanik Brodogradilište d.d.«, priopćio je Uljanik putem Zagrebačke burze.


»O svim relevantnim daljnjim aktivnostima pravovremeno ćemo informirati investicijsku javnost«, poručuju iz Uljanika.




Kermas energija tvrtka je kći međunarodne investicijske korporacije Kermas Limited, čiji je osnivač i generalni direktor Danko Končar.


Kako navode na svojoj internetskoj stranici, Kermas energija strateški je opredijeljena na ulaganja u sektore turizma, energetike i brodogradnje, a 2013. godine je privatizirala Brodotrogir.


Krajem studenog Uljanik grupa je najavila da će uputiti poziv strateškim partnerima na uključivanje u investicijske programe, a vezano uz budući program restrukturiranja Uljanik Brodogradilišta.


Plan restrukturiranja Uljanika i ulazak strateškog partnera prošlog su mjeseca bile teme razgovora čelništva Uljanika s resornim Ministarstvom gospodarstva te socijalnim partnerima, a u drugoj polovici studenog u Bruxellesu je i službeno pokrenut postupak sanacije i restrukturiranja Uljanik Brodogradilišta.


Naime, sredinom prošlog mjeseca iz Ministarstva su najavili da će otpočeti konzultacije s Europskom komisijom s obzirom da prijedlog plana restrukturiranja Uljanik grupe predviđa i državu kao aktivnog sudionika restrukturiranja i provedbe plana restrukturiranja.


Uprava Uljanika je i sindikate koji djeluju u tom brodogradilištu upoznala s planovima restrukturiranja te ulasku strateškog partnera koji bi s državom podijelio troškove restrukturiranja i ojačao pregovaračku poziciju pred Europskom komisijom.


Direktor poslovno-informacijskih sustava Uljanika Hrvoje Markulinčić tada je izvijestio da Uljanik razgovara s nekoliko ozbiljnih domaćih i stranih tvrtki u branši i izvan nje.»Za program restrukturiranja koji u sebi sadrži diversifikaciju brodogradnje itekako se nailazi na interes budućih investitora«, ustvrdio je Markulinčić dodajući da se to odnosi na gradnju visokosofisticiranih brodova.

Naglasio je kako je Uljanik jedino među hrvatskim brodogradilištima koje još nije restrukturirano te da je sada pravo vrijeme za restrukturiranje, jer su navozi i knjiga narudžbi puni.