Nemaju veze s njim, ali...

‘Kolateralna smo žrtva’: Nakon afere s poljskim mesom drastično je pao promet kebab lokalima u Hrvatskoj

Bojana Mrvoš Pavić

Ilustracija / Foto Reuters

Ilustracija / Foto Reuters

Promet je i njima i partnerima – kebab lokalima većinom u Zagrebu, ali i drugdje u središnjoj i sjeverozapadnoj Hrvatskoj, kaže Luka Lerga, pao od 30 do 40 posto nakon otkrića da je poljsko meso za kebab, koje s njima nema apsolutno nikakve veze, došlo i do Hrvatsk



ZAGREB »Kolateralna smo žrtva skandala koji s nama nema nikakve veze«, ogorčen je Luka Lerga iz zadarske tvrtke Frigus Grupa, koja mesom za kebab njemačke proizvodnje opskrbljuje oko 150 kupaca – kebab lokala u Hrvatskoj, što je oko 65 posto tržišta.


Promet je i njima i partnerima – kebab lokalima većinom u Zagrebu, ali i drugdje u središnjoj i sjeverozapadnoj Hrvatskoj, kaže, pao od 30 do 40 posto nakon otkrića da je poljsko meso za kebab, koje s njima nema apsolutno nikakve veze, došlo i do Hrvatske.


»Sve nas se stavlja u isti koš, i iako smo tvrtka koja meso nabavlja od izuzetno kontroliranog njemačkog proizvođača, suočavamo se s katastrofalnim posljedicama na tržištu. Prodaja našeg vlastitog kebab lokala u Zadru prepolovila se, isto se događa i našim partnerima, koji od nas kupuju meso. Najveći smo uvoznici i distributeri mesa za kebab u Hrvatskoj te su među našim kupcima i poznati brandovi.




Teško je zato gledati iz dana u dan sve medijske objave, kojima se cilja isključivo na što veći skandal, pa naši kupci imaju veliki pad prometa. Naše je meso potpuno ispravno i redovito kontrolirano«, napominje Lerga. Službene im kontrole, kaže, dolaze dvaput godišnje, sami provode još dvije kontrole, plus rezultati testiranja koji s robom dolaze iz Njemačke.


Podsjetimo, sredinom veljače je u poljskom mesu za kebab u Sloveniji utvrđena prisutnost salmonele i E.coli, patogenih bakterija koje, ne obradi li se hrana termički, mogu biti jako opasne po zdravlje potrošača. Iako su, kako je pisao naš list, i u Hrvatskoj nerijetka povlačenja domaćeg mesa s tržišta zbog prisustva tih bakterija, skandal s poljskim kebabom podigao je više prašine jer je neposredo prije otkrivena i afera s bolesnim kravama u jednoj poljskoj klaonici, čije je meso ipak slano u prodaju.


»A onda smo svi završili pak u istome košu, što nam stvara gubitke i velike probleme. Naši kupci plaćaju i do sto tisuća kuna mjesečno više za meso, zbog njegove kvalitete, oduvijek smo bili skuplji na tržištu zbog toga.


Meso koje nabavljamo u njemačkoj od tvrtke Öztürk proizvodi se u jednom od najsuvremenijih proizvodnih pogona u Europi, koji stalnim kontrolama podrijetla i kvalitete ispunjava stroge norme – svi su njihovi proizvodi HACCP i HALAL certificirani«, kaže Lerga, glavni logističar Frigusa.