Sat otkucava

Kinezi stigli u Treći maj: Direktor riječkog škvera Edi Kučan otkrio je o čemu su točno razgovarali

Hina

Foto: M. GRACIN

Foto: M. GRACIN

Kučan je, kao još oko 200 bivših trećemajaca zaposlenih u Uljanikovim tvrtkama koje su otišle u stečaj, a radili su na riječkom lokalitetu, potpisao raskid ugovora o radu i sada je u otkaznom roku



S predstavnicima kineskog China Shipbuilding Industry Corporationa (CSIC) održani su otvoreni inženjerski razgovori, ocijenio je u utorak direktor 3. maja Edi Kučan, nakon drugog posjeta izaslanstva kineske tvrtke riječkom brodogradilištu.


Kučan je izjavio da su inženjerski razgovori procesu izgradnje broda od ugovaranja do isporuke bili vrlo otvoreni te su članovi izaslanstva kinske tvrtke informirani o svim specifičnim gradnjama brodova ostvarenima u 3. maju tijekom zadnjih nekoliko desetljeća.


Inače, Kučan je, kao još oko 200 bivših trećemajaca zaposlenih u Uljanikovim tvrtkama koje su otišle u stečaj, a radili su na riječkom lokalitetu, potpisao raskid ugovora o radu i sada je u otkaznom roku.




Nakon što je krajem travnja i početkom svibnja pulski Uljanik i riječki 3. maj posjetilo izaslanstvo kineskog CSIC-a, koje je tada vodio predsjednik uprave Huo Wenming, tehničko izaslanstvo te kineske tvrtke jučer je posjetilo Brodarski institut a danas 3. maj. Nakon posjeta riječkom brodogradilištu, predvečer će koordinacijski sastanak s kineskim izaslanstvom održati ministra gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat.


U utorak je održana i konstituirajuća sjednica Nadzornog odbora Brodogradilišta 3. maj na kojoj je za predsjednika tog tijela izabran predstavnik radnika Juraj Šoljić, a prethodno je za člana Nadzornog odbora imenovan rukovodilac iz 3. maja Florian Sedmak.


Po riječima Šoljića, sada Nadzorni odbor ima tri člana, što je zakonski minimum, i može funkcionirati, što je važno ako bi došlo do nastavka izgradnje započetih brodova ili drugih poslova.


Naime, bivši predsjednik Uprave 3. maja Maksimillijan Percan te bivši predsjednik i članovi Nadzornog odbora 3. maja Veljko Grbac, Elvis Pahljina i Marinko Brgić podnijeli su ostavke nakon što su potkraj ožujka, zajedno s još 9 osoba, uhićeni u sklopu akcije Uljanik.


U akciji Uljanik je uhićeno 12, a potom istragom obuhvaćeno ukupno 14 osoba. Terete se za kažnjiva djela zlouporabe u gospodarskom poslovanju i subvencijsku prijevaru. Šestorica, kojima je istražni zatvor bio određen zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke, pušteni da se u nastavku postupka, kao i ostali osumnjičeni, brane sa slobode.


Nakon što je u travnju ponovno odgođeno, ročište na kojemu se treba odlučivati o otvaranju stečaja u Brodogradilištu 3. maj je na Trgovačkom sudu u Rijeci zakazano za 5. lipnja, do kada se očekuje da se iznađe rješenje za opstanak 3. maja ili će ono ipak završiti u stečaju.