Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
15. listopada 2019.
Potpisan sporazum

Južnokorejski brodograditeljski div preuzima drugo najveće brodogradilište svijeta. Oboje su gubitaši

Foto Reuters
Foto Reuters
Autor:
Objavljeno: 8. ožujak 2019. u 15:46 2019-03-08T15:46:28+01:00

Ako regulatori odobre spajanje, rezultat će biti opsežna konsolidacija južnokorejske brodograđevne industrije koja se već godinama bori s padom narudžbi i prekomjernim kapacitetima

SEUL Hyundai Heavy Industries (HHI), najveći svjetski brodograditelj, u petak je potpisao službeni sporazum o preuzimanju većinskog udjela u drugom po veličini brodogradilištu svijeta, lokalnom konkurentu Daewoou.

Nakon preliminarnog dogovora postignutog u siječnju južnokorejski HHI i državna Južnokorejska razvojna banka (KDB) izvijestile su u zajedničkom priopćenju kako će KDB prenijeti svoj 55,7-postotni udio u Daewoo Shipbuilding & Marine Engineeringu u novu holding kompaniju.

Nakon što bude osnovana, ta će kompanija, preliminarno nazvanom Korea Shipbuilding & Offshore Engineering (KSOE), preuzeti upravljanje trima Hyundaijevim poduzećima i Daewooom.

Prema dogovoru, Daewoo će zasada zadržati postojeću upravu.

Ako regulatori odobre spajanje, rezultat će biti opsežna konsolidacija južnokorejske brodograđevne industrije koja se već godinama bori s padom narudžbi i prekomjernim kapacitetima.

Država je proteklih godina nekoliko puta spašavala Daewoo od insolventnosti.

Hyundai Heavy Industries je pak prošlu godinu zaključio s neto gubitkom od 633 milijarde wona (569 milijuna dolara) zbog viših cijena čelika i slabije potražnje.

Njegovo povezivanje s Daewooom moraju odobriti južnokorejske vlasti, ali i regulatori tržišnog natjecanja u Europskoj uniji i u drugim zemljama svijeta, uključujući Kinu, Japan i SAD, izjavio je glasnogovornik HHI-a.

U kompaniji se nadaju da će dovršiti preuzimanje do kraja godine.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.